Hoofdtekst

Als Hendrick Bruno tot de commys Jan Spronssen quam, commandeerde hij een slordigen en botten vlegel van een jongen een glas wijn te tappen. De jongen tapte verkeert. 'Daer speelt de nicker mede', seyde Spronssen, 'moet je altoos qualijck doen? Ghij bent een recht varcken van een jongen.' 'Neen', seyde Bruno, ''t Is een jongen van een varcken.'

Beschrijving

Als Hendrik Bruno bij Johan Spronssen op bezoek komt commandeert deze een slordige en onbeschofte jongen om een glas wijn te tappen. De jongen tapt verkeerd, waarop Spronssen zegt dat hij een varken van een jongen is. 'Nee', zegt Bruno, 'het is een jongen van een varken.'

Derde kwart zeventiende eeuw
'Hendrick Bruno' is waarschijnlijk Hendrik Bruno (1617-1664), dichter en conrector van de Latijnse school te Hoorn.
'Jan Spronssen' is waarschijnlijk Johan Spronssen (17e eeuw), griffier en commies (een ondersteunende ambtenaar voor de griffier) bij de Staten Generaal.
'nicker' = duivel

Hendrik Bruno    Hendrik Bruno