Een sage (internet), vrijdag 27 augustus 2010

Hoofdtekst

"Dan ken ik ook nog wel een vaag verhaal. Misschien kennen jullie de begraafplaats in Driehuis (Westerveld heet de begraafplaats)? Het is dezelfde begraafplaats als waar Pim Fortuyn tijdelijk begraven is. Nou als je dus voor de begraafplaats staat, staat links een heel groot huis. Dat word ook wel eens Villa Romantica genoemd. Het schijnt dat het daar ook spookt. Het huis is denk ik 2 verdiepingen hoog en is bijna niet zichtbaar vanaf de openbare weg. Het staat achter een hele hoge heg en er zit een hek helemaal aan bij het begin van de oprij laan. Daar zit een bocht in dus vanaf het hek kan je het huis helaas ook niet zien. De verhalen gaan dat het huis er staat vanaf het begin dat de begraafplaats er is. De begraafplaats is op 23 juli 1888 geopend. Een vriendin van mij haar ouders wilden het huis een jaartje of 15 geleden kopen. Zij hebben het huis van binnen bezichtigd. Het schijnt dat het een heel mooi onderhouden huis was met ruime kamers en een mooie grote kelder. Maar die kelder was dus ook een probleem. Een deel van de kelder loopt namelijk onder het oude stuk van de begraafplaats door. En zit ook een deur in de kelder om rechtstreeks naar buiten te kunnen. Maar die kon je niet afsluiten. Er zat wel een slot op en die kon je ook dichtdoen maar als je dan de volgende ochtend in de kelder kwam was de deur weer van het slot. Dit is ook de reden geweest dat de ouders van mijn vriendin het niet hebben gekocht. Hun maakte het niet uit dat die deur open ging, maar meer dat de deur niet afgesloten kon worden. Denk aan inbrekers die ook rustig je huis in en uit kunnen lopen. Er gaan ook heel wat andere verhalen over het huis de ronde, zoals vreemde stemmen. Rare geluiden, en vreemde gebeurtenissen. De verhalen ken ik niet helemaal precies. Maar vond de kelder deur als vreemd genoeg, en al helemaal om je voorstellen dat er mensen boven je hoofd begraven liggen als je in de kelder loopt.
Men zegt dat het onwijs spookt in het huis dit door de velen moorden die gepleegd zijn in de oorlog." (Annika, Haarlem)

SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.    SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.

Beschrijving

In Driehuis naast de begraafplaats staat een grote woning die wel Villa Romantica genoemd wordt. Daar spookt het enorm, omdat de kelder deels onder de begraafplaats door gaat. Een kelderdeur kan je wel op slot doen, maar die staat de volgende dag weer open. Er zijn in de oorlog veel mensen vermoord en begraven.

Ingezonden in de Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut

Verteller kent het verhaal via Annika uit Haarlem.