Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

OVER2330

Een mop (boek), derde kwart 17e eeuw

Hoofdtekst

Een boer willende sijn schattinge aen sijn overicheyt brengen, wierdt hem sulcx onderweechs van een ruyter afgenomen. De boer seyde tegen den ruyter: 'Als ick sulcx al tegen de overicheyt seyde, dat het mij onderweegs afgenomen is, soo sullen se mij niet geloven, daerom soo schiet een gat in mijn hoedt ende één door mijn rock, opdat ick hun sulcx toonende, moge gelooft worden.' De ruyter schoot hem dieswegen met het eene pistool door den hoedt ende met het ander door den rock. Doen hij nu allebeyde sijn pistoolen gelost hadde, greep hem de boer aen en smeet hem van 't peert, sloeg hem doot, nam sijn gelt weder ende reedt met het peert door.

Onderwerp

AT 1527A - Robber Induced to Waste his Ammunition    AT 1527A - Robber Induced to Waste his Ammunition   

ATU 1527A - The Robber Disarmed    ATU 1527A - The Robber Disarmed   

Beschrijving

Een boer brengt zijn belasting naar de overheid als een ruiter hem zijn geld afneemt. De boer vraagt de ruiter een gat in zijn hoed en in zijn rok te schieten, zodat men hem gelooft dat hij beroofd is. De ruiter schiet zijn pistolen leeg en de boer smijt hem van het paard, slaat hem dood, pakt zijn geld terug en rijdt met het paard verder.

Bron

Aernout van Overbeke, Anecdota sive historiae jocosae. Ed. R. Dekker, H. Roodenburg en H.J. van Rees. Amsterdam 1991

Commentaar

Het is bepaald niet denkbeeldig dat Van Overbeke deze anecdote uit een krant als de Tydinghe uyt verscheyden Quartieren van 1649 heeft gehaald: zie http://www.verhalenbank.nl/items/show/72233
Robber Induced to Waste his Ammunition

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:20