Hoofdtekst

Als men sprack van met geweer om te gaen, seyde Caïn: 'De rechte proef van een schermmeester op de steeck is met een stokade tegen een pistool in te gaen en dan de kogel met de punt af te keren, dat hij in 4 gelijcke stucken splijt. En op den hou moet hij met een slaghswaert 3 vingeren breet door een slagreen kunnen en so schermutseren datter niet een droppel op sijn lijf valt.' 'Sooverre ben ik in die kunst niet gekomen,' sey Elias, 'maer ik neme met een houer terstont met alle mijne magt in een tafel te hacken en daernae noch 3 mael achtereen in deselve kerf.' Hij hackte een resolute hou in de lengte ende daerna 3 mael in de breedte en won het.

AT 0654 - The Three Brothers    AT 0654 - The Three Brothers

ATU 0654 - The Three Agile Brothers.    ATU 0654 - The Three Agile Brothers.

Beschrijving

Men sprak erover wat een waar schermmeester zou moeten kunnen. Iemand zei toen, dat hij in de tafel kon hakken, en daarna drie keer achter elkaar in dezelfde kerf kon slaan. Daar werd op gewed. De man hakte een keer en sloeg daarna driemaal in de breedte in dezelfde houw.

Zie ook mop nummer 512 (OVER0512).
The Three Brothers