Hoofdtekst

De dieven hangt men te Dort buyten de stat en gaen twee gecommitteerdens van den gerecht mede, Soo als Paulus daer hangen souw, quam hem een macker of twee tegen, onder andere droncke Pietje, die met pijp tabacq in sijn mont hem toeriep: ''t Is geen noot, Paulus, 't is geen noot, ghij meugt rekenen dat het is voor je oude pekelsonden etc.' Als Paulus geen antwoort gaf, seyde hij seer gramstoorigh: 'Slappermenste rekel, hoe groots en hovaerdig is hij nou, nou hij met de heeren van huys gaet.'

Beschrijving

In Dordrecht worden de dieven buiten de stad opgehangen, en worden ze door twee leden van het gerecht ernaartoe gebracht. Toen Paulus opgehangen zou worden kwam hij een aantal vrienden tegen, onder andere Pietje, die hem aanspraak maar geen antwoord kreeg. hij werd kwaad en zei: 'Wat een rekel, hoe hoogmoedig is hij, nu hij met de heren van huis gaat.'

Paulus    Paulus

Pietje    Pietje