EFTDG06 - Zwaan Kleef Aan

Auteursrecht:

This text contains copyrighted information.

AT 0571 - "All Stick Together."    AT 0571 - "All Stick Together."

ATU 0571 - “All Stick Together”.    ATU 0571 - “All Stick Together”.

Beschrijving

Van de drie zoons van een houthakker wordt de jongste als domoor gezien. Als de oudste twee zoons houthakken delen ze geen van beiden hun eten met een oude dwerg. Meteen daarna slaan ze zichzelf in hun arm of been. Als Domoor hout hakt, deelt hij zijn eten wel. Als beloning wijst de dwerg hem op een boom die hij moet omhakken. Tussen de wortels zit een gouden zwaan, die hij meeneemt. Hij overnacht in een herberg, waar de dochters van de herbergier de zwaan proberen te stelen maar eraan vast blijven kleven. Dit gebeurt ook met iedereen die ze los probeert te trekken. Domoor komt met de stoet in een stad waar een prinses woont die niet kan lachen. De koning heeft haar hand belooft aan diegene die haar kan laten lachen. Als de prinses de stoet ziet barst ze in lachen uit en Domoor trouwt met de prinses.

Gerrie van Dongen en Ad Grooten: Sprookjes van de Efteling. Amsterdam 2009, p. 33-36

Commentaar

Gerrie van Dongen, archivaris van de Efteling, selecteerde de verhalen. Grooten is de creatieve tekstschrijver is, die ook scripts en songs voor Efteling musicals heeft gemaakt.

De illustraties zijn van Anton Pieck.

Domoor    Domoor