EFTDG18 - Sneeuwwitje

Auteursrecht:

De tekst bevat auteursrechtelijk beschermde informatie. De inhoud is daarom afgeschermd, en kan alleen worden geraadpleegd op het Meertens Instituut.
This text contains copyrighted information.

ATU 0709 - Snow White.    ATU 0709 - Snow White.

Beschrijving

Een koning en koningin willen graag een kind. De koningin zit voor het borduren en prikt zich in haar vinger, waardoor een druppel bloed in de sneeuw op de ebbenhouten vensterbank valt. Ze wenst een dochter met huid zo wit als sneeuw, lippen zo rood als bloed en haar zo zwart als ebbenhout. Kort nadat dit dochtertje geboren is, gaat de koningin dood. De koning hertrouwt met een mooie maar ijdele vrouw. Ze heeft een toverspiegel waaraan ze vraagt wie er het mooiste van het land is, en de toverspiegel zei dan dat zij dat is. Op een dag zegt de spiegel dat Sneeuwwitje het mooist was, en de koningin word erg jaloers. Ze beveelt een jager om Sneeuwwitje het bos in te nemen en te vermoorden. De jager neemt haar mee, maar krijgt medelijden en laat haar gaan. Sneeuwwitje vind het huis van zeven dwergen, en blijft bij ze wonen. Als de koningin van de spiegel hoort dat ze nog leeft, gaat ze vermomd naar het huisje toe en biedt sneeuwwitje een vergiftigde appel aan. Sneeuwwitje valt dood neer en de dwergen leggen haar in een glazen kistje. Dan komt er een prins langs die haar zo mooi vind dat hij haar mee wil nemen. De dwergen tillen de kist op, maar eentje struikelt en door de schok schiet de appel uit de keel van Sneeuwwitje. Ze trouwt met de prins en de stiefmoeder lost in rook op.

Gerrie van Dongen en Ad Grooten: Sprookjes van de Efteling. Amsterdam 2009, p. 86-90

Z65.1 - Red as blood, white as snow.    Z65.1 - Red as blood, white as snow.

L55 - Stepdaughter heroine.    L55 - Stepdaughter heroine.

D1311.2 - Mirror answers questions.    D1311.2 - Mirror answers questions.

D1323.1 - Magic clairvoyant mirror.    D1323.1 - Magic clairvoyant mirror.

S31 - Cruel stepmother.    S31 - Cruel stepmother.

S322.2 - Jealous mother casts daughter forth.    S322.2 - Jealous mother casts daughter forth.

K512.2 - Compassionate executioner: substituted heart.    K512.2 - Compassionate executioner: substituted heart.

N831.1 - Mysterious housekeeper.    N831.1 - Mysterious housekeeper.

F451.5.1.2 - Dwarfs adopt girl as sister.    F451.5.1.2 - Dwarfs adopt girl as sister.

D1364.4.1, S111.4    D1364.4.1, S111.4

F852.1 - Glass coffin.    F852.1 - Glass coffin.

E21.1 - Resuscitation by removal of poisoned apple.    E21.1 - Resuscitation by removal of poisoned apple.

Commentaar

Gerrie van Dongen, archivaris van de Efteling, selecteerde de verhalen. Grooten is de creatieve tekstschrijver is, die ook scripts en songs voor Efteling musicals heeft gemaakt.

Sneeuwwitje    Sneeuwwitje