BJANSS009 - Hoe men heksen kon ontdekken

Hoe men heksen kon ontdekken
In Oerle, om precies te zijn tussen Halve Miel en Tootenfaut, was het dikwijls niet erg pluis. Want daar was een heksenkring midden op een weide, waar de heksen veelvuldig samenkwamen om te beraadslagen wat ze nu weer eens voor kwaad zouden doen. Ze kwamen zelfs zo vaak bij elkaar, dat er wel eens een heks ontmaskerd werd.
Zo reed eens op een late avond een voerman voorbij de weide, toen hij bij de heksenkring een aantal katten bezig zag. De voerman stond stijf van schrik, maar enkele seconden later vermande hij zich, pakte zijn mes en wierp dit naar de katten. De beesten, die ongetwijfeld heksen waren, zetten het krijsend op een lopen. Maar een kat werd toch geraakt.
De voerman vervolgde zijn weg. Bij het huis waar hij zijn moest, steeg hij af en klopte op de deur. En laat nu een vrouw de deur openmaken met een doek om het hoofd, waar het bloed nog aan kleefde!

Onderwerp

SINSAG 0608 - Andere Begegnungen mit Hexentieren.    SINSAG 0608 - Andere Begegnungen mit Hexentieren.

Beschrijving

Op een avond zijn bij een heksenkring midden op een weide katten bijeen om te overleggen wat ze zullen ondernemen. Een man die langskomt gooit een mes naar de katten waarbij hij één van de katten raakt. Bij het huis waar hij moet zijn doet een vrouw open die een doek op haar hoofd heeft waar bloed aan kleeft.

Bron

B. Janssen: Het Dansmeisje en De Lindepater - Sagen en legenden uit Kempen, Meierij en Peel. Maasbree 1978, p. 20.

1978
Andere Begegnungen mit Hexentieren & SINSAG 0640 Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen

Halve Miel    Halve Miel

Tootenfaut    Tootenfaut