BJANSS106 - Doolgeesten

Hoofdtekst

Een dienstmeid uit Eersel ging iedere avond de koeien melken. Op zekere avond verscheen haar een spook. Verschrikt vroeg ze wat het spook wilde.
De geest zei, dat ze haar moeder was en verzocht haar nog een mis voor haar te laten lezen, want zij had dit tijdens haar leven beloofd, maar was deze belofte niet nagekomen.
Het meisje beloofde dit te doen en het spook drukte haar dankbaar de hand. En vanaf die dag stond de hand van de gestorvene afgedrukt in de hand van het dienstmeisje.

Onderwerp

SINSAG 0402 - Die versäumte Wallfahrt (Messe, Gabe)    SINSAG 0402 - Die versäumte Wallfahrt (Messe, Gabe)

Beschrijving

Een meisje ontmoet de geest van haar moeder die haar vraagt de na haar sterven beloofde mis alsnog te laten lezen. Het meisje belooft dit, waarop haar moeder haar de hand drukt. De handafdruk blijft in de hand van het meisje staan.

Bron

B. Janssen: Het Dansmeisje en De Lindepater – Sagen en legenden uit Kempen, Meierij en Peel. Maasbree 1978, p.124.

Die versäumte Wallfahrt (Messe, Gabe).

Eersel    Eersel