BLECOURTNB0020 - 1.20. Nog meer 'gloeiigen'

1.20. Nog meer 'gloeiigen'
Tusschen Aalst en Waalre verschijnt 'de gloeiende wagen'. Een herder, die rustig met zijne kudde in't schemerdonker huiswaarts keerde, zag in de verte een rijtuig aankomen, naar 't scheen met twee helderbrandende lantarens. Tot zijne niet geringe verwondering ziet hij, dat 't rijtuig eensklaps het heidespoor verliet en recht toe recht aan op hem afkwam. De paarden waren gitzwart, de koetsier, mede geheel in 't zwart, zat zwijgend onbewegelijk op den bok met oogen als karbonkels, de gansche wagen was louter vuur. Eer de herder zijne ontsteltenis door een schrillen kreet kon lucht geven, was de wagen reeds dwars door de verschrikte schapen gereden, die naar alle zijden uit elkander stoven. Toen zwenkten de paarden en de zwarte koetsier wendde hen in onvertraagde vaart dwars door een dennenbosch, welks boomen nauwelijks een halve el van elkander stonden. De herder, bevende, stom van schrik en bleek als een doode, kon zijne schapen niet meer verzamelen: - zij waren her en der gestoven. Hij zelf was blijde, dat hij heelhuids en meer dood dan levend zijne woning bereikte. Des anderendaags werden de schapen links en rechts op de heide, meerendeels op grooten afstand, terug gevonden. De hond keerde eerst na drie dagen druipstaartend in zijn hok terug 'mer waar niks meir wèrd veur de schoap!'

SINSAG 0472 - Begegnung mit Geisterkutsche.    SINSAG 0472 - Begegnung mit Geisterkutsche.

Beschrijving

Herder ziet vuurwagen met twee zwarte paarden en een koetsier met fonkelende ogen op zich afkomen, en door een dennenbos verdwijnen.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Noord Brabant, Utrecht [etc.]: Het Spectrum, 1980. p. 25

E535.1 - Phantom coach and horses.    E535.1 - Phantom coach and horses.

1889
Motief: E535.1 Phantom coach and horses.
NA 1889: 194-195. Bewerking Sinninghe 1933: 59-60 (no. 77), 1964: 42. S.S472.1.
1. Schoolmeester en essayist. Verhalen vanuit Zeelst verzameld Opgetekend, verzameld en in vorm gegoten door Jacques Cuijpers (1850-1926), hoofdonderwijzer te Zeelst. Gepubliceerd in het Tijdschrift voor Noordbrabantsche Geschiedenis, Taal- en Letterkunde (TNG) I (okt. 1883 - okt. 1884), II (okt. 1884 - okt. 1885), en de Noordbrabantsche (Volks-) Almanak (NA), beide onder redactie van August Sassen. Cuijpers was goed bevriend met Sassen. Met hem en anderen placht hij wandelingen door de Noordbrabantse Kempen en de Peel te maken, waarbij onder meer aandacht werd geschonken aan de plaatselijke volkscultuur. De lichte spot die uit zijn verhalen klinkt wijst op een zeker cynisme tegenover het hem vertelde. Tegenover Sassen liet hij meer dan in de verhalen dit duidelijk uitkomen. Zo schreef hij over de verenkrans, die voor velen hét bewijs van hekserij was: 'Ze vullen ze op met wat de lui hebben. Draadjes vindt men allicht in de peluws; deze doen de veren ineen rollen, en 't is geen wonder er een lapje of een strooitje bij te vinden. En al zal zoo'n rommel ook al heel weinig geleken hebben op een krans of een poppetje - de verbeelding zal daar wel alles van kunnen maken, wat bijgeloovige menschen er in zien willen.' (brief aan Sassen, dd. 5 juli 1890, verz. Sassen inv. no. BB26).
Naast volksverhalen verzamelde meester Cuijpers materiaal betreffende allerhande volksgebruiken zoals kinderrijmen, kalendergebruiken, e.a. hetgeen eveneens in de genoemde tijdschriften gepubliceerd werd.
Begegnung mit Geisterkutsche

Aalst    Aalst