BLECOURTNB0088 - 2.42. Bokkenrijders vliegen door de lucht

2.42. Bokkenrijders vliegen door de lucht
Op denzelfden tijd dat de wind-korenmolen, te Postel staande, door een orkaan omwaaide, zat Jozef Cops in eene heg onder de Rijt te Luiksgestel, met zijn geweer op de loer, om hazen te schieten die zich aan de te veld staande spurrie kwamen vergasten. Eensklaps hoorde hij een gedruisch en meende eerst dat het de marechaussees waren, die destijds te peerd reden; doch hij ontwaarde weldra een grooten troep welgekleede ruiters, die in zijne nabijheid bliksemsnel door de lucht vlogen, op geen meerdere hoogte dan dat zij het lang hakhout der heggen zouden geraakt hebben, waren zij, om dit te voorkomen, aldaar niet hooger gestegen. Cops kon de hoefijzers hunner peerden zeer goed onderscheiden. Deze luchtruiters voerden een druk gesprek onder elkander, waarvan de verschrikte Cops zooveel verstaan had, dat ze nog dien nacht in Denemark moesten zijn. Hij aanzag ze voor Bokkenrijders, waarvan bijgeloovige lieden zeggen dat ze door de lucht konden vliegen en waaraan zij zooveel kunstenarijen en hekserijen toeschrijven; doch die eigenlijk eene bende gauwdieven van de allerslechtste soort waren. In 1773 en de vier volgende jaren werden er van de banken te Valkenberg en onderhoorige heerlijkheden, tusschen de 170 en 180 van dit vloekverbond opgehangen, behalve ettelijke die, wegens begane moorden geradbraakt zijn.

TM 3114 - De Bokkenrijders    TM 3114 - De Bokkenrijders

Man ziet troep ruiters snel door de lucht vliegen, en ziet ze aan voor Bokkenrijders.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Noord Brabant, Utrecht [etc.]: Het Spectrum, 1980. p. 62-63

D674 - Magic flight with the help of a he-goat.    D674 - Magic flight with the help of a he-goat.

E501.11.1.4 - Wild hunt appears on stormy nights.    E501.11.1.4 - Wild hunt appears on stormy nights.

1892
Motief: vgl. D674 Magic flight with the help of a he-goat; E501.11.1.4 Wild hunt appears on stormy nights.
OV IV: 116-117. Kleyntjes & Knippenberg 1926: 9-10; Sinninghe 1933: 52 (no. 66), 1964: 47; Kunst 1972: 7 (no. 24); Biemans 1973: 37; vgl. Jansen 1978: 119.
2. De archeologie van het vertellen. Verhalen uit de Kempen
Opgetekend, verzameld en bewerkt door Petrus Norbertus Panken. Panken werd geboren te Duizel op 6 september 1819. Hij was vanaf 1840 tot 1863 onderwijzer te Westerhoven en na zijn pensionering brievenbesteller te Bergeik, waar hij op 20 juli 1904 overleed. Hij was een pionier op het gebied van de Noordbrabantse archeologie, daartoe o.a. geïnspireerd door C.R. Hermans (zie Biemans 1977). Een uitgebreide biografie van hem werd geschreven door Hein Mandos (1971). Zijn verhalen werden gepubliceerd in het Tijdschrift voor Noordbrabantsche Geschiedenis, Taal- en Letterkunde (TNG) I (okt. 1883 -okt. 1884) II (okt. 1884-okt. 1885), III (okt. 1885-okt. 1886) en in Ons Volksleven (OV) IV (1892), V (1893). Van de publicaties uit Ons Volksleven verscheen in 1893 een overdruk. Zijn Bergeikse verhalen verschenen bovendien in de Beschrijving van Bergeik (BB), dat hij samen met A.F.O. van Sasse van Ysselt schreef (1900).
Zijn handschriften, waaronder een Autobiografie of Eigen Levensbeschrijving en een dagboek zijn te raadplegen in het streekmuseum Eicha te Bergeik.
De Bokkenrijders

Bokkenrijder    Bokkenrijder