Een sage (mondeling), woensdag 08 april 1970

Hoofdtekst

Dor was es ’n jonge ongetrouwde djern, die ’n kiend mos kriege. De minse ien de buurt hadden ’t wel ien de goate. Mar ’t kiend wier dood geboren. En toe hemme ze ’t mar weg zien te froemele. Mar de minse zeie: “’t Kum on ’t lich, al zulle de krèien ’t ok uutbrenge”. ’n Poos d’rnoa zat er ’n hele kloch [zwerm] krèien op de heg. Ze begonnen onder de struke te pikken, net zo lang tot er geraamte van ’n klein kiend vur den dag kwam. De kreie hadden ’t uutgebroch.

AT 0960 - The Sun Brings All to Light    AT 0960 - The Sun Brings All to Light

ATU 0960 - The Sun Brings All to Light.    ATU 0960 - The Sun Brings All to Light.

Beschrijving

Zwangerschap van ongetrouwd meisje is bekend, als doodgeboren kind heimelijk begraven wordt is de gedachte dat ooit bekend zal worden waar het graf is, al is het door kraaien. Inderdaad ontdekken kraaien het graf en pikken in de aarde tot het geraamte zichtbaar wordt.

Bron

M.H. Dinnissen: Volksverhalen uit Gendt. Amsterdam 1993. Ed. A.J. Dekker & J.J. Schell (Nederlandse volksverhalen, deel 3)