Een sage (mondeling), woensdag 21 november 1962

Hoofdtekst

In de herberg van Teun van Dam in de Vlist, waar nou Pauw van Dam zit, kwamen een vader en een dochter. Ze kwamen uit Schoonhoven lopen. Ze ginge die herberg binnen om even op te steken. Daar zaten er vier te kaarten. Ze zaten te vloeken en te verwensen. De vader zegt tegen die dochter: "Drink je glaasje uit. We gaan weg. D'r zit d'r een met een paardenpoot. Dat is de duivel". Ze gingen weg. Even later werden er drie door de ruiten gegooid. Ze waren opgepakt door de duivel.

Onderwerp

SINSAG 0904 - Der vierte Mann. Teufel als Kartenspieler erkannt am Bocksfuss (Pferdefuss).    SINSAG 0904 - Der vierte Mann. Teufel als Kartenspieler erkannt am Bocksfuss (Pferdefuss).

Beschrijving

Vier mannen zitten in een herberg te kaarten en te vloeken. Een vader van een dochter merkt dat de één een paardenpoot heeft. Later worden er drie door de ruiten gegooid, zij waren opgepakt door de duivel.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988.

Der vierte Mann. Teufel als Kartenspieler erkannt am Bocksfuss (Pferdefuss)

Teun van Dam    Teun van Dam