Een sage (mondeling), vrijdag 07 december 1962

Hoofdtekst

Vrouw Van Dijk uit Hekendorp kon mensen en dieren genezen door strijken. Op een dag zat d'r bij een boer op de Haastrechtse dijk een koei in het water. Ze konden 'm d'r met geen mogelijkheid uit krijgen. Vrouw Van Dijk werd er bij gehaald. Ze aaide het dier over z'n kop en zee: "Kom d'r maar uit, beessie". En die koei sprong in ene op de kant. De dochter van die boer dreef de spot met de toverkunsten van vrouw Van Dijk. Maar ze was de volgende dag knap ziek!

Beschrijving

Vrouw van Dijk kon mensen en dieren genezen. Ze kon ook door te strijken een koe, die vastzat in de sloot, redden. De dochter van de boer die de spot met haar dreef was de volgende dag ziek.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 63

Andere Hexenkünste & TM 3102 Belezer geneest mens of dier

Vrouw van Dijk    Vrouw van Dijk