DYKFRIES2066 - Het erwtje en het boontje

Het erwtje en het boontje.
Er waren eens een erwtje en een boontje en een strootje en een kooltje vuur, die gingen met hun vieren uit wandelen. Toen kwamen ze voor een wijd water en ze wisten niet hoe ze daar over zouden komen. Maar nu ging het strootje dwars over het water liggen, van den eenen wal tot den anderen. Het erwtje ging er eerst over heen en toen ging het boontje er over heen. Toen zoude het kooltje vuur er ook over gaan, maar toen hij op 't midden was, geraakte 't strootje in brand en het kooltje vuur viel in het water. - Hierover begonnen het erwtje en het boontje zoo te lachen dat de buik hen opberstte. - Maar het boontje heeft toch sedert altijd rouw gedragen over den dood van het kooltje vuur.

AT 0295 - The Bean, the Straw, and the Coal    AT 0295 - The Bean, the Straw, and the Coal

ATU 0295 - The Bean (Mouse), the Straw, and the Coal.    ATU 0295 - The Bean (Mouse), the Straw, and the Coal.

SINUR 0126A - Der schwarze Flecken der Bohne    SINUR 0126A - Der schwarze Flecken der Bohne

Beschrijving

Een erwtje, een boontje, een strootje en een kooltje vuur gaan samen op reis. Als ze bij een water komen, fungeert het strootje als brug. Het erwtje en het boontje komen aan de overkant, maar als het kooltje vuur wil oversteken, raakt het strootje in brand. Het kooltje valt in het water. Het erwtje en het boontje lachen dat ze barsten. Sindsdien draagt het boontje altijd rouw.

Bron

Waling Dykstra: Uit Friesland's volksleven van vroeger en later: volksoverleveringen, volksgebruiken, volksvertellingen, volksbegrippen. Leeuwarden [1896], deel 2, 136-137

F1025.1 - Bean, straw, and coal go journeying.    F1025.1 - Bean, straw, and coal go journeying.

A2741.1 - Bean laughs till it splits: cause of black stripe.    A2741.1 - Bean laughs till it splits: cause of black stripe.

A2793.1 - Why bean has black stripe.    A2793.1 - Why bean has black stripe.