DYKFRIES2077 - Een aanhouder wint

Een mop (boek), 1896

Een aanhouder wint.

Een meisje kreeg eens een vrijer, dien zij om bijzondere redenen voor dien keer niet konde ontvangen. Zij zond hem weg, maar meende hem duidelijk genoeg te laten blijken, dat hij gerust terug mocht komen. Hij scheen echter volkomen ontmoedigd te zijn en kwam niet terug. Nu gebeurde 't eens dat zij den jongeling op den weg zag naderen. Zij nam een spantouw (touw waarmeê men eene koe de achterpooten samenbindt als men haar wil melken), sloeg dit om een boom en terwijl zij de beide einden vasthield, raspte zij den boomstam met het touw zoo hard zij kon. De vrijer haar naderende zeî: «Wat doe je nu?» Zij zeî: «Ik wil den boom doorzagen met het spantouw.» - «Kom,» zeî hij lachend, «dat denkbeeld is te dwaas.» ~ «Zeg dat niet,» zeî zij weer, «een aanhouder wint; begrijp je!» - Hij begreep, herhaalde spoedig daarna zijn bezoek en was welkom. Vanhier het spreekwoord: «Een aanhouder wint, zeî de meid en zij wou den boom doorzagen met het spantouw.»

VDK 1524* - De aanhouder wint    VDK 1524* - De aanhouder wint

Beschrijving

Een meisje heeft een vrijer, die ze op een dag niet kan ontvangen. De vrijer komt hierop niet meer terug. Als ze hem tegenkomt, neemt ze een spantouw en doet alsof ze met dat spantouw een boom wil doorzagen. De jongen vindt dit maar vreemd. Het meisje zegt hem dat een aanhouder wint. De jongen begrijpt de hint en hervat zijn bezoekjes.

Bron

Waling Dykstra: Uit Friesland's volksleven van vroeger en later: volksoverleveringen, volksgebruiken, volksvertellingen, volksbegrippen. Leeuwarden [1896], deel 2, 144

Dit verhaal valt in Dykstra onder het kopje 'spreekwoorden'.