ENGELS061 - Duivel

Een sage (mondeling), woensdag 09 mei 1962

Duivel:
Op “Naadjes Hoof” in Kessel-Eyck woonden twee knechten. Een daarvan wou met een meisje gaan, dat hem afwees. Hij was daarover zo kwaad, dat hij een week aan een stuk zwaar vloekte. Zijn collega pleitte, dat hij er mee op moest houden. Hij zou zich in de hel vloeken. Hij vloekte echter verwoed door. Ze waren in het veld, toen hij opeens, na een kernachtige vloek, in de lucht vloog. De ander ging bedroefd huiswaarts en bracht de tijding over. ’s Avonds zat de jongen bij de paarden op de hakselkist te treuren om zijn vriend. In de nacht kwam hij uitgeput en bezweet terug. Hij was door de duivel meegenomen. Van schrik was hij beginnen te bidden zonder ophouden. De duivel had hem op den duur onder vloeken moeten loslaten. “Ik heb je net even te vroeg gepakt! Als ik je nog eenmaal had laten vloeken, zou ik je ongehinderd mee naar de hel hebben kunnen nemen!”

SINSAG 0918 - Teufel führt Sünder mit.    SINSAG 0918 - Teufel führt Sünder mit.

Beschrijving

Knecht die blijft vloeken, vliegt na een vloek de lucht in. Hij komt 's nachts terug, en vertelt dat hij van schrik is gaan bidden toen hij merkte dat hij door de duivel is meegenomen. De duivel moet hem laten gaan, maar als hij nog één keer had gevloekt was hij meegenomen naar de hel.

Collectie Engels, verslag 3, verhaal 24 (Archief Meertens Instituut)

Naadjes Hoof    Naadjes Hoof