21INVOER056 - De kleren van de keizer

Een sprookje (internet), dinsdag 13 september 2011

ATU 1620, The Emperor's New Clothes.
Parafrase van een gesprek. Opgetekend: 13 september 2011 te Utrecht door verhalenverzamelaar R.A. Koman. Verteller: L.K. uit Bilthoven, geb. te Maarssenbroek.

"Ik vertel dit verhaal vaak als anekdote als het gaat over iets wat iedereen accepteert en vaak ook nog geweldig vindt, terwijl het dan in mijn beleving 'niets om het lijf' heeft. Ik kan me nu effe geen voorbeeld voor de geest halen.

Een keizer krijgt bezoek van twee malafide kleermakers die 'speciale' kleren voor hem willen maken, die alleen intelligente mensen kunnen zien... Nou, dat wil ie natuurlijk wel. Hij durft alleen zelf vervolgens niet te zeggen dat hij die kleren zelf ook niet ziet. Dus later doet ie een optocht en iedereen roept "Hoeraaa, mooie kleren!" Totdat er twee kinderen - die zijn zo lekker eerlijk - ineens roepen: "Hé, de keizer loopt in zijn onderbroek! De kleermakers zijn vervolgens gevlogen en iedereen ligt in een deuk!

Het verhaal heeft een mooie moraal vind ik!"

AT 1620 - The King's New Clothes    AT 1620 - The King's New Clothes

ATU 1620 - The Emperor’s New Clothes.    ATU 1620 - The Emperor’s New Clothes.

Beschrijving

Twee kleermakers willen een keizer nieuwe kleren geven die alleen intelligente mensen kunnen zien, de keizer gaat akkoord maar zegt het vervolgens niet als hij zelf de kleren niet eens kan zien. Tijdens de optocht loopt de keizer rond in zijn nieuwe "kleding" onder hard gejuich van het volk totdat twee eerlijke kinderen roepen dat de keizer in zijn onderbroek staat.

Motief

J2312 - Naked person made to believe that he is clothed.    J2312 - Naked person made to believe that he is clothed.

K445 - The emperor‘s new clothes.    K445 - The emperor‘s new clothes.

Bilthoven    Bilthoven