Een personal narrative (internet), donderdag 09 februari 2012

Hoofdtekst

"Er werd ooit gezegd toen ik nog op de middelbare school zat, er op Wageningen-Hoog ergens een graf moet liggen van een barones. Er zouden 's nachts licht bollen te zien zijn. Ben er zelf nooit geweest, maar op school was het toen een hele hype om daar heen te gaan om het te zien.

Bij mij thuis heb ik inderdaad wel eens wat mee gemaakt. Het 1e en ergste was niet echt positief, volgens mijn opa was het zelfs iemand die mij hier waarschijnlijk niet wilde hebben... Toen ben ik er voor het eerst echt heel bang voor geweest.

Ik weet niet precies hoe hij wist wie of wat het was, maar hij voelt het soms ook aan als er iemand bij ons in huis geweest is, zonder dat hij bij ons op bezoek is geweest.
Maar ik ging met mijn ouders bij hem langs omdat ik nogal vreemde dingen mee maakte en voelde...

Het begon met een lampje dat met een magneet werkte die ineens boven op een haarlak bus vast zat en begon te knipperen. Ik wist zeker dat ik hem uit elkaar gehaald had omdat hij vaker zomaar begon te knipperen.
Als ik op de trap/gang liep voelde ik me heel erg op gejaagd en bang, in een holle muur in mijn kamer hoorde ik steeds bonken (mijn moeder kon het zelfs beneden horen, en weet zeker dat het geen muis of rat was), lampen en tv gingen ineens aan.
Ook als ik van de badkamer naar mijn slaap kamer liep hoorde ik vaak een vaag geruis.

Ik had hem toen nog niet precies verteld wat er allemaal gebeurd was.
Maar hij zei dat er een jongen in ons huis heeft gewoond die niet bepaald vriendelijk was en nogal slechte gedachten had. En hij moet iets gedaan hebben in de badkamer wat ook verband had met mijn slaapkamer, volgens mijn opa is mijn kamer zijn kamer geweest.
Hij gaf mijn moeder een zak met muntjes en schreef een soort spreuk op die hij door krijgt van zijn beschermer.
Mijn moeder moest die muntjes bij elke kamer en deur in de hoek leggen waar ik dus last had. En daarbij die spreuk opnoemen.
Sinds die tijd heb ik nergens last van. Geen slechte ervaringen tenminste.

En een jaar later toen ik mijn kamer opnieuw ging inrichten, zagen we bij het weghalen van de schroten en behang op de muur nogal niet vriendelijke teksten die die jongen waarschijnlijk geschreven heeft...

Toen ik dat zag voelde ik wel weer ff de rillingen over mijn rug lopen...

Verder wel wat kleine dingetjes, kan ik wel een heel lang verhaal over vertellen.
Maar sinds het overlijden van mijn oom vorig jaar zie en voel ik ook steeds meer."

SINSAG 0456 - Der Poltergeist im Hause    SINSAG 0456 - Der Poltergeist im Hause

SINLEG 0023 - Lichterscheinungen    SINLEG 0023 - Lichterscheinungen

Beschrijving

Bij het graf van een barones zijn lichtbollen te zien. Verder werd de verteller lang geteisterd door een kwaadwillend spook van een jongen die vroeger in zijn huis woonde.

Ingezonden in de Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut

Verteld op 09-02-2012 door de 22-jarige Linda uit Wageningen