Een sage (mondeling), maandag 24 december 1973

Hoofdtekst

Over het kasteel van Eersel. De laatste bewoner van dit kasteel was een vrekkige gierigaard. Op een ijzige wintermorgen, nadert een vromig pelgrim de binnenplaats van dit kasteel. Hij klopt aan en smeekt om een aalmoes. In zijn verwaande trots joeg de kasteelheer hem onparmachtig van de binnenplaats weg. Slechts de jongste dochter had de deernis met de man maar vermocht ’t niet haar vader te vermeulden. De vloek kwam over het misdadige kasteel en daar sloeg de klok twaalf uur en plotseling verdween het kasteel in de diepte. Maar toen de lente kwam ontspoten aan de voet van het hof van het kasteel geurige hyacinten, primula’s en anemonen als herinnering aan de edele jonkvrouw van het kasteel in Eersel.

Onderwerp

SINSAG 1141 - Das versunkene Schloss. Schlechter Ritter von der Erde verschluckt.    SINSAG 1141 - Das versunkene Schloss. Schlechter Ritter von der Erde verschluckt.

Beschrijving

Op en morgen komt er een pelgrim bij een kasteel en vraagt om een aalmoes. De kasteelheer wijst hem echter weg en er komt een vloek over het kasteel. Bij klokslag twaalf zakt het kasteel in de grond weg. In de lente komen er op dezelfde plaats geurige bloemen op als aandenken aan de jonkvrouw die wel met de pelgrim te doen had.

Radio-uitzending Vonken onder de As (NOS)

F941.1 - Castle sinks into earth.    F941.1 - Castle sinks into earth.