Een sage (mondeling), maart 1976

Hoofdtekst

Toen m’n vader nog jonk was, diende hij bij boer De Gein op de Graauw, hij was d’r eerste knecht, en as hj ’s morgensvroeg na het land ree, was de tweede knecht geregeld bij hem. Ze moesten dan langs een grote waterput op de wei en d’r sprongen grote vissen, dikken ‘en end boven water uit, ‘we mosten een keer gaan vissen in de vroegte’, zei de tweede knecht. Maar ’n vrouwken die op ’t land an ’t werke was en dat hoorden die zei: ‘Mannen, dat meut je nooit doen. Want dan zijn geen goede vissen, die daar zitten. Achse die zou vangen, dan krijg je daer last va de oude vrouwken [duisken] wa da verder op de dijk woont, pas maar op.’ Moh, ze gingen op ’n morgen toch vissen en ze vingen een hele grote karper. En toen zei die ‘n avond van hun werk te voet naar huis gingen en [de vis zit net bij droe] werd vader vanachter plots besprongen door ’n ossaert. Ja, da was een spookhond, met zo’n ketting. En hij kons nie afschudden voordat hij thuis was. De vis waoren ze kwijt en de tweede knecht die het op ’n lopen had gezet, is er weken ziek van geweest.

Onderwerp

SINSAG 0333 - Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).    SINSAG 0333 - Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).

Beschrijving

Ondanks waarschuwingen gaan mannen in een waterput vissen, en worden op de terugweg achtervolgt door een spookhond met een ketting.

Radio-uitzending Vonken onder de As (NOS)

Ossaert    Ossaert