FAUST05 - De derde tsamensprekinghe van Doctor Faustus met den boosen geest aengaende zijne belofte

De derde tsamensprekinghe van Doctor Faustus met den boosen geest aengaende zijne belofte.

NAerdat Doctor Faustus de belofte ende promissie ghedaen hadde, soo heeft hy des anderen daechs vroech den geest tot hem ghevordert, denwelcken hy beval dat, soo menichmaels als hy hem ontbode, in minnebroershabijt met een belleken verschijnen soude.. Dat hy ooc tevoren eenighe sekere teyckenen zijner comste doen soude, opdat hy zijne aencoemste gewaer mochte worden. Hy vraechde oock den gheest hoe dat zijnen name was. Daerop den gheest antwoorde dat hy Mephostophiles ghenaemt was. Op dese selve ure viel desen goddeloosen man af van zijnen schepper ende God die hem geschapen hadde. Ja, hy wierdt ooc een lidt des helschen duyvels, welckes afvals oorsake geen ander en is geweest als alleene zijne grooten hoochmoet, zijne vertwijffelinge ende zijne grooten vermetentheyt, gelijck daer waren de reusen, daervan dat de poëten schrijven dat sy de bergen tesamen draghen ende teghens Godt strijden wilden. Jae, ghelijck den boosen enghel die hem teghens God opposeerde. Daeromme dat hy oock vanweghen zijner hoochmoet ende hovaerdije van Godt verstooten wierdt, sodat deghene die hooghe willen climmen oock van hooghe comen neder te vallen.
Dit aldus ghepasseert wesende, so heeft Doctor Faustus, voor een groote verbolgentheyt, met den boosen vyant alle zijne contracten door opentlicke brieven ende instrumenten volbracht ende gheconfirmeert (hetwelcke voorwaer een schrickelick werck gheweest is), welcke obligatie ende contract, naer zijnen doot, in zijn huys is ghevonden gheweest. Welcke obligatie ende voorschrijvinghe ic, tot een waerschouwinghe van alle vrome christenen, alhier openbaren wille opdat sy den duyvel gheen gheloove en gheven ende haer aen lijf ende aen ziele en comen te vercorten, gelijck Doctor Faustus daernaer oock zijnen aermen dienaer door dese duyvelsche raserijen verleyt heeft. Also nu dese beyde partijen haer met malcanderen verbonden hadden, so nam Doctor Faustus een scherp mes ende stack hemselven een ader in zijne slincke hant. Ende men seght voor de waerheyt dat men in de voorszeyde hant een ingegraveerde schrift gesien heeft met dese woorden: ‘O homo fuge!’ Dat is te segghen: ‘O mensche, vliedt van hem ende doet wat recht is, etc.’

Beschrijving

Nadat Faustus had beloofd zich aan de voorwaarden te houden, roept hij de geest tot zich en beveelt hem altijd in een minnebroedershabijt te verschijnen en hem vooraf een teken van zijn komst te geven. Faust vraagt de geest naar zijn naam en deze vertelt hem dat hij Mephostophiles heet. Faustus snijdt een ader in zijn eigen hand door.

Bron

Carel Baten, Warachtighe historie van doctor Johannes Faustus. (ed. René Blankers) Jasper Troyen (?), Dordrecht 1592, 5v-6r

Doctor Faustus    Doctor Faustus

Mephostophiles    Mephostophiles