FAUST09 - Een vraghe van Doctor Faustus aen zijnen geest Mephostophiles

Een vraghe van Doctor Faustus aen zijnen geest Mephostophiles.

NAerdat Doctor Faustus dese voor-verhaelde grouwelicke oncuyscheyt met den duyvel bedreven hadde, soo gaf hem zijnen gheest eenen grooten boeck in de hant, daerinne dat alle tooverye ende alderley nigromantye beschreven stant. Daerinne dat hy hem neffens zijn duyvelsche houwelick verlustighen soude. Dese Dardanias artes heeft men daernaer by zijnen knecht Christoffel Wagenaer ghevonden. Stracx daerna so begoste hem te drijven zijne duyvelsche hoovaerdije ende voorderde tot hem zijnen knecht ende zijnen gheest Mephostophilem om met deselve een tsamensprekinghe te houden, ende seyde tot den gheest: ‘Lieve dienaer, seght my doch eens wat ghy voor eenen gheest zijt?’ Waerop dat den gheest antwoorde ende sprac: ‘Mijn liever heer Fauste, ick ben eenen vlieghenden gheest, die onder den hemel regeert.’ ‘Hoe is doch uwen overheere Lucifer tot eenen val ghecomen?’ Daerop antwoorde den gheest: ‘Heer Fauste, even gelijck mijn heere Lucifer eenen schoonen enghel van Godt gheschapen was, ende een schepsel der salicheyt gheweest is, so weet ick soveel van hem dat men alsulcken enghel Hiërachias noemt. Ende daer wasser drie: Seraphin, Cherubin ende den troon-engel, den oppersten engel, die alle d’ander engelen regeert. D’ander bewaren ende regeeren de menschen. De derde weeren ende stuyren onser duyvelen macht, waerover datse prins-enghelen ende cracht-enghelen ghenoemt worden. Men noemtse oock engelen van alle groote wonderwercken, bootschappers van alle groote dinghen ende enghelen van alle sorchvuldicheyt. Alsoo was oock Lucifer onder haer eenen van de schoonste engelen ende was Raphaël ghenaemt. De ander twee:
Gabriël ende Michaël. Dit is tghene dat ick u hiervan darf segghen.’

SINSAG 0901 - Heirat (Buhlschaft) mit Teufel.    SINSAG 0901 - Heirat (Buhlschaft) mit Teufel.

Beschrijving

Na het bedrijven van onkuisheid met de duivel, gaf zijn geest hem een groot boek, waarin allerlei toverij en nigromantie beschreven stond. Dit boek is later bij zijn dienaar Christoffel Wagenaer teruggevonden. Hij vraagt aan Mephostophiles wat voor geest hj is. Deze antwoordt hem dat hij een vliegende geest is. Daarop vraagt hij hoe Lucifer tot zijn val gekomen is. Mephostophiles antwoordt dat Lucifer vroeger een schone engel was en de naam Raphaël droeg.

Bron

Carel Baten, Warachtighe historie van doctor Johannes Faustus. (ed. René Blankers) Jasper Troyen (?), Dordrecht 1592, 9v-10r

Faust    Faust

Christoffel Wagenaer    Christoffel Wagenaer