FAUST38 - Een aventuere van droncken boeren

Een aventuere van droncken boeren.

Doctor Faustus sat en dranc in een huys, daer seer veel boeren saten en droncken ende sooveel wijns int lijf hadden, dat sy anders niet en deden als singen ende clingen ende malcanderen niet verstaen en costen. Doctor Faustus seyde tot dengenen die hem aldaer gebeden hadde: ‘Slaet gade. Ick sal hen welhaest den mont gestopt hebben ende alle dit getier verleeren.’ Ende also nu de boeren hoe langer hoe meer grooter geschrey maecten, so vertooverde hy deselve dat alle de boeren op het alderwijtste met den monde bleven openstaen sonder denselven te connen toedoen, sodatter heel stille wiert ende den eenen boer op den anderen bleef sitten siende sonder te weten wat haerlieder geschiet was. Ende sy begosten, d’een voor, d’ander na, van den anderen te scheyden. Maer so haest als sy buyten den huyse waren, so hadde elc syn sprake wederom, waerover datse ooc wel blijde waren ende elc na zijn huys liep.

Beschrijving

Doctor Faustus zit op een plek met veel dronken boeren, die zeer luidruchtig zijn. Op een gegeven moment betovert hij de boeren, zodat hun mond blijft open staan en zij geen lawaai meer kunnen maken. Zodra zij naar buiten gaan kunnen zij weer praten.

Bron

Carel Baten, Warachtighe historie van doctor Johannes Faustus. (ed. René Blankers) Jasper Troyen (?), Dordrecht 1592, 36v

Faustus    Faustus