FAUST42 - Hoe dat Doctor Faustus met zijn geselschap in des bisschops van Saltsburchs kelder gheraeckte

Hoe dat Doctor Faustus met zijn geselschap in des bisschops van Saltsburchs kelder gheraeckte.

ALS nu Doctor Faustus zijn afscheet genomen hadde ende tot Wittenberch gecomen was ende den vastenavent voor de hant was, so was Doctor Faustus den Bachus geworden. Hy noode tot hem sommige studenten ende nadat Doctor Faustus deselve wel t’eten ghegheven hadde ende sy gheerne den Bachus wel volcomelick gespeelt souden hebben, so persuadeerde haer Doctor Faustus dat sy met hem in eenen kelder varen souden om aldaer den heerlicken dranck, die hy haerlieder soude schencken, te soecken, waertoe dat sy hen seer lichtelick lieten raden. Waerop dat Doctor Faustus in zijnen hof een leeder nam ende op elcke sporte een van de voorszeyde studenten sette, met dewelcke dat hy alsoo voortsvoer ende noch denselven nacht in des bisschops van Salsburchs kelder quamen, alwaer sy alderley wijn proefden, ende niet dan van den besten en droncken, gelijc desen bisschop een schoon wijnlant heeft. Ende als sy nu alle tsamen vrolic in den kelder waren ende Doctor Faustus een vierstael met hem genomen hadde, opdat sy alle de vaten wel besien souden, so quam aldaer in den kelder des bisschops keldermeester, die haer voor dieven, als in den kelder gebroken wesende, beriep. Dit verdroot Doctor Faustus ende hy vermaende zijne gesellen tot een vertrec. Ende hy nam den keldermeester by zijnen hayre ende nam hem also met hem. Ende als sy nu ontrent eenen hoogen danneboom quamen, so sette hy den keldermeester -die anders seer verschrict was- daerop. Ende Doctor Faustus quam also met zijne gesellen weder tot huys, alwaer sy vooreersten het valete met den wijn hielden, die Doctor Faustus met flesschen met hem gebracht hadde uut sbisschops kelder. Maer als den keldermeester, die hem den heelen nacht op den boom hadde moeten houden ende schier dootgevrosen was, sach dattet dach was ende den danneboom so hooge te wesen dattet niet mogelick en was daeraf te mogen comen, mits datter geene tacken en waren om hem aen te houden, so riep hy eenige boeren tot hem die daer voorby ghingen, dewelcke hy verhaelde wat hem gebeurt was ende daerby oock badt dat sy hem daeraf helpen souden. De boeren, seer verwondert wesende, sy gavent tot Salsburch int hoff te kennen. Sulcx aldaer verstaende, isser een groot geloop geweest ende men heeft den keldermeester met hooge ladders ende met coorden moeten af helpen. Ende den keldermeester en coste noyt weten wie dat sy geweest waren die hy in den kelder gevonden hadde, noch ooc degene, die hem op den boom gevoert hadde.

Beschrijving

Faustus komt terug in Wittenberg met vastenavond. Hij nodigt een aantal studenten uit. Faustus neemt de rol van Bachus aan. Hij haalt zijn gasten over om naar de kelder van de bisschop van Salzburg te gaan. Zij doen dit via een [betoverde] ladder. Zij drinken zijn beste wijn op, maar worden betrapt door de keldermeester. Zij negeren zijn verzoek om weg te gaan. Faustus pakt de keldermeester bij zijn haren en zet hem buiten op een dennenboom.
Faustus gaat met zijn studenten naar huis om daar de vastenavond voort te zetten met de wijn van de bisschop. De keldermeester vriest ondertussen bijna dood, omdat hij de hele nacht aan de boom hangt. Uiteindelijk waarschuwen een aantal boeren het hof van Salzburg en de keldermeester wordt met ladders en touwen uit de boom gehaald. Hij weet echter niet wie hem in de boom heeft gezet.

Bron

Carel Baten, Warachtighe historie van doctor Johannes Faustus. (ed. René Blankers) Jasper Troyen (?), Dordrecht 1592, 38r-38v

Faustus    Faustus

Bachus    Bachus