Een sage (mondeling), woensdag 14 augustus 1963

Hoofdtekst

D'r was een kind, da was altijd bij een andere man en vrouw. Maar dat kind was van een ander. Maar toen werd het door de moeder teruggehaold, die zei: ,,Ik zal 't eerst maar efkes in bed stoppe". Maar dat kind wou niet meer groeie. Toen werd 't kusse opegemaakt, een krans d'r in. Maar toen dat kind terugging naar die andere man en vrouw, toen groeide 't wel.

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek

TM 3109 - Heksenkrans in kussen    TM 3109 - Heksenkrans in kussen

Beschrijving

Een kind werd opgevoed door andere mensen dan de echte ouders. Maar toen het door de moeder werd teruggehaald, wilde het niet meer groeien. Ze maakten het kussen open en er zat een krans in. Toen het kind terugging, groeide het weer wel.

Bron

Kooijman, Henk: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 201