STSAG002 - Tanden uit kabeljauw weer bij eigenaar

Een broodjeaapverhaal (krant), woensdag 30 november 1994

Nieuws van de Dag
Woensdag 30 november 1994
Pagina 3: `Amsterdams Nieuws van de Dag'
Inclusief foto met als bijschrift:
Cor Stoop (links) past zijn drie maanden geleden op zee verloren kunstgebit. Visser Hugo Slamat kijkt toe. Foto: Emiel van Lint.
Tanden uit kabeljauw weer bij eigenaar
AMSTERDAM, woensdag.
Aan de categorie ongelooflijke verhalen kan weer een anekdote worden toegevoegd. De 60-jarige Cor Stoop uit Heerhugowaard spuwde bijna drie maanden geleden in een zieke bui zijn kunstgebit over de reling van een vissersboot. Afgelopen zondag werd een kabeljauw uit zee gevist met in zijn maag... het kunstgebit van Cor.
Gisteren meldde deze krant dat de visser Hugo Slamat uit Amsterdam een kabeljauw van 19 pond had opgevist die een kunstgebit had ingeslikt. Toen de vrouw van Cor Stoop dit nieuws vernam waarschuwde zij haar man. Gisteren toog Stoop naar de hengelsportzaak van Slamat in de Bilderdijkstraat en paste het kunstgebit. Het bleek van hem te zijn.
"Ik kan het nog steeds niet geloven," lacht Cor. "Op 3 september ging ik een dagje mee vissen op de Noordzee. Er stond windkracht 9 en ik werd doodziek. Toen ik voelde dat ik moest overgeven, haalde ik mijn ondergebit alvast uit m'n mond. Maar mijn bovengebit spuwde ik zo over de reling."
Grote hilariteit ontstond gisteren in de hengelsportzaak toen Cor zijn inmiddels nieuwe gebit uit zijn mond haalde en het `gebit van de kabeljauw' erin stopte. Het paste feilloos. "Heb ik dus mooi een reserve-gebit," glundert Cor. "Die dingen kosten 1500 gulden. 'Tuurlijk vind ik het niet vies. Zo'n maag van een kabeljauw is schoon hoor."
Om het fantastische verhaal helemaal compleet te maken vertelt Cor nog even dat hij zijn gebit kwijtraakte op de huwelijksdag van zijn dochter. "En zondag, toen de tanden gevonden werden vierden mijn vrouw en ik ons 31-jarig huwelijk. Het is echt ongelooflijk allemaal."

AT 0736A - The Ring of Polycrates    AT 0736A - The Ring of Polycrates

ATU 0736A - The Ring of Polycrates.    ATU 0736A - The Ring of Polycrates.

Beschrijving

Een man gaat op zee vissen en wordt zeeziek. Als hij overgeeft, verliest hij zijn bovengebit. Enige tijd later vangt een andere man een grote vis. In de maag van de vis zit een bovengebit. Het gebit blijkt de eerstgenoemde man te passen: het is zijn verloren gewaande prothese.

Nieuws van de Dag

Motief

B548.2 - Fish brings lost object from bottom of sea.    B548.2 - Fish brings lost object from bottom of sea.

N211.1 - Lost ring found in fish.    N211.1 - Lost ring found in fish.

Commentaar

Zie ook STSAG001, STSAG004, STSAG012, STSAG014, STSAG016, STSAG017, STSAG022, STSAG023, STSAG025, STSAG026, STSAG027, STSAG030, STSAG031, STSAG039, STSAG099, STSAG100, STSAG160.
Foto aanwezig; zie "Beeld".
Geluid aanwezig; zie "Geluid". Het betreft de radio-uitzending van National Public Radio (USA) van 30 november 1994. Het gedicht is een parodie op Sea Feaver van John Masefield.

Cor Stoop    Cor Stoop

Hugo Slamat    Hugo Slamat