Een mop (mondeling), vrijdag 17 november 1899

Hoofdtekst

Een generaal had een oogje op een schoenmakersvrouw. Toen haar man vertrokken was, ging hij binnen. Onverwachts kwam de schoenmaker thuis. De generaal kroop onder de tafel. De schoenmaker ging op de tafel zitten en hamerde er lustig op los. Doordien er een gat in de tafel was, en hij het hoofd voor een kei hield, sloeg hij de generaal dood. Hiermee verlegen zette hij de generaal op de plé. De buurman moest ook op de plé en toen de generaal er niet afkwam, werd hij boos, rukte de deur open sloeg de generaal, en dacht toen dat hij hem doodgemaakt had.
Hij naaide hem in een zak en bracht hem het bosch in. Daar zag hij roovers die een kist geld begroeven. Toen ze vertrokken waren, deed hij de generaal in de kist en nam het geld en diens kleeren mee. De roovers waren boos toen ze het nakende lijk 's avonds vonden. Ze gingen naar een boer die een varken geslacht had. Ze haalden het varken weg en hingen de generaal in de plaats. Een der kinderen vroeg om de staart van het varken. Die werd afgesneden en gebraden. Den volgenden dag werd de vergissing bemerkt. De generaal werd op een blinden ezel gebonden, in een oud pak gestoken en de stad ingejaagd. De ezel liep in een pottenwinkel. Alles stuk. De koopman gaf den berijder een klap dat hij dood was. Wat te doen?
Hij zette hem in een urinoir. Daar kwam een matroos. Deze begon het te vervelen dat de ander er niet uit kwam, gaf hem een klap zoodat hij omtuimelde. Dit zag een agent en de matroos werd als moordenaar opgepakt.
(Broek)

AT 1537 - The Corpse Killed Five Times    AT 1537 - The Corpse Killed Five Times

ATU 1537 - The Corpse Killed Five Times.    ATU 1537 - The Corpse Killed Five Times.

Beschrijving

Man die overspel pleegt met schoenmakersvrouw gaat onder de tafel zitten als de schoenmaker terugkomt. Die slaat hem dood omdat er een gat in de tafel zit en hij het hoofd voor een kei aanziet. Zijn lijk zet hij op het toilet, dat wordt daarna nog vijf maal geweld aangedaan en weggedaan. Bij de vijfde keer wordt degene die heeft geslagen opgepakt.

K2151 - The corpse handed around.    K2151 - The corpse handed around.

K2152 - Unresponsive corpse.    K2152 - Unresponsive corpse.