Een sage (mondeling), donderdag 02 mei 1901

Hoofdtekst

Ja, dit hew ik uwe ook geloof ik nog nooit verteld. Daags voordat de ouwe man ziek eworre is, stond ie achter op de wal. Iniens zag ie een man in het zwart van het kerkhof op hem afkomme. Hij gong dwars over het water heen, recht Kerkee over, en kwam vlak naast de ouwe staan. De ouwe zei niks, maar gong droipsteertend heen.
Nou, omdat de ouwe nogal baaigeloovig was, zeidie: "Das me dood".
Nou, uwe weet wel dat ie er ook niet of ekomme is.

Onderwerp

SINSAG 0485 - Der Verkünder des Todes (Braut, Geistlicher) vor dem Hause gesehen.    SINSAG 0485 - Der Verkünder des Todes (Braut, Geistlicher) vor dem Hause gesehen.

Beschrijving

Vlak voordat een man ziek wordt, ziet hij een in het zwart geklede man vanaf het kerkhof op hem af komen, dwars over het water, en die naast hem gaat staan. De bijgelovige man meent dat dit een voorteken van zijn dood is.

2 mei 1901 [brief 15 mei 1901]
Informant uit Zuiderwoude (roeier; Klaas ?)
Alhoewel in één detail niet overeenkomend (zwarte gedaante - witte gedaante) lijkt C. Bakker dit geval te hebben beschreven in zijn artikel `Les génies des eaux et le folklore de Broek in Waterland (Hollande)' in: Revue anthropologique 38 (1928), 4-6. Hierin schrijft hij:
"A Zuyderwoude (commune de Broek), un vieillard aperçut, peu de temps avant sa mort, une forme blanche qui venait vers lui sur le Kerkee, étang situé tout près du hameau, et y vit la preuve que ses jours étaient comptés." [hameau = gehucht]
Naar dit verhaal verwijst C. Bakker kennelijk ook in een andere publicatie als hij zegt:
"Behalve mededeelingen omtrent de gewone voorteekens, die den dood heeten aan te kondigen, zijn mij drie verhalen gedaan, waarbij men respectievelijk een oude vrouw erbarmelijk hoorde en zag huilen, een wit schaap wegloopen en een witte gedaante over het water naderen ter plaatse, waar 2 à 3 dagen later een persoon in huis stierf. Een oude heer zag kort voor zijn dood een koe met vlammende lichten en stelde toen voor zich zelf de prognose infaust."
(C. Bakker: `Iets over kollen en belezen', in: Nederlandsch tijdschrift voor geneeskunde 39 (1903) 1, p.687-688.)
Der Verkünder des Todes (Braut, Geistlicher) vor dem Hause gesehen

Kerkee [= Kerk Ae]    Kerkee [= Kerk Ae]