Een legende (vragenlijst), 1991

Reisverhaal (wel geheel wat anders):
Het waren godsdienstige mensen en zij hadden in hun omgeving weinig opbouwende verkondiging. Nu hadden zij een vriend in Zwitserland, die nodigde hen uit voor een konferentie.
Met groot verlangen gingen zij op pad. Zaterdagavond werden ze verwacht. Maar circa 25 kilometer voor Karlsruhe hoorden ze een rare tik in de achterwielen. Op de vluchtstrook bleek dat het achterwiel en as zeer warm waren. Wel, voorzichtig doorgereden naar de eerste afslag van de snelweg, naar een garage. Het was vrijdagavond en de garage was juist aan het sluiten. Morgen waren ze de eerste. Toen bleek dat het achterlager stuk was (het was een grote Ford) en zij hadden geen vervangend lager. Wel konden zij dat krijgen in Karlsruhe. En aangezien het laatste stukje ook goed was gegaan, werd het advies gegeven niet te hard te rijden, dan ging het mogelijk wel. Zij weer op weg, maar ook daar alles gesloten. Volgende raad: ga naar Stuttgart, daar zijn ze altijd open. Met veel bidden en hopen dus weer op weg. Zou hun verlangen dan toch beschaamd worden?
Ook die garage gaf geen hulp. Wat nu? Na een opnieuw ernstig gebed gingen ze toch maar weer trachten verder te gaan. Wel over de binnenwegen. Dat duurde langer, maar hun viel op dat het tikken niet meer erger werd, ja zelfs iets minder, of was dat verbeelding? Neen hoor, ze kregen opnieuw moed. Wel moesten ze naar Beathenberg bellen, want zij mochten daar niet laat aankomen. Na veel praten was het geregeld. De zondagmorgen mocht het dan dit keer wel.
Ze overnachten onderweg en kwamen zondagmorgen aan op de tijd dat de mensen de zaal in gingen; zo in reiskleding zijn ze ook gegaan. Erg dankbaar, God had hun wensen en gebeden verhoord.
Maandag was wel hun eerste rit naar de garage, zij wilden opnieuw een deskundig oordeel over de mogelijkheden van de auto.
Na enkele uren konden ze de auto wel ophalen. En wat bleek? De garage-houder zei: "Ik heb alles nagezien, schoongemaakt en gewassen, maar ik kan geen krasje op het lager vinden." Ze betaalden alleen de werkuren. Voor hun stond het vast! De Here God had hun verlangen gezien en de auto gemaakt. Was er ondanks alles toch een beschermengel bij hun aanwezig?

TM 5002 - Beschermengel biedt bijstand    TM 5002 - Beschermengel biedt bijstand

Beschrijving

Een echtpaar wordt uitgenodigd om een religieuze bijeenkomst in Zwitserland bij te wonen. Onderweg met de auto vernemen ze verontrustende geluiden; de auto lijkt het te begeven. Als ze bij een garage aankomen, sluit deze juist. De volgende ochtend blijkt er een lager van het wiel kapot, maar er zijn geen reserve-onderdelen. Het paar rijdt voorzichtig door richting Zwitserland en doet onderweg meerdere malen garages aan die ook geen hulp kunnen bieden. De verontrustende geluiden van de auto lijken af te nemen. Op zondag arriveren ze juist op tijd voor de bijeenkomst. De volgende dag brengen ze de auto naar de garage. De monteur kan geen schade ontdekken. Het echtpaar gelooft in een beschermengel, en meent dat hun verlangen om de bijeenkomst bij te wonen God ertoe gebracht heeft om de auto te repareren.

Vragenlijst no. 62 (1991) Meertens Instituut, Volkskunde, vraag 3, formulier I 074

Beschermengel biedt bijstand