STSAG203 - Achter een klopgeest schuilt vaak een puber

Een broodjeaapverhaal (krant), donderdag 18 mei 1995

Auteursrecht:

De tekst bevat auteursrechtelijk beschermde informatie. De inhoud is daarom afgeschermd, en kan alleen worden geraadpleegd op het Meertens Instituut.
This text contains copyrighted information.

SINSAG 0456 - Der Poltergeist im Hause    SINSAG 0456 - Der Poltergeist im Hause

Beschrijving

Een jongen verlaat zijn moeder in Turkije om bij zijn vader te komen wonen in Nederland. De moeder spreekt een vloek over hem uit. In het huis in Nederland begint zich een poltergeist te manifesteren: ruiten breken, glaswerk springt aan stukken, stenen en gruis vallen uit de lucht. De politie denkt dat vandalen een kwalijke grap uithalen. De stichting Skepsis noemt het verhaal over de poltergeist boerenbedrog. Skepsis en parapsychologen zijn het er over eens dat de veroorzaker van alle ophef in dergelijke gevallen meestal geen geest, maar een gezinslid is. Vaak is het een puber in psychische moeilijkheden die zijn negatieve energie richt op voorwerpen in zijn omgeving. Daarbij kunnen zich telekinetische verschijnselen voordoen.

De Gelderlander, 18-5-1995

18 mei 1995
Toelichting bij de poltergeist van de zusters Fox: de verschijnselen deden zich voor het eerst voor in 1848 in het huis van de meisjes Fox te Hydesville, New York. Zie W.H.C. Tenhaeff: Het spiritisme. Negende druk. 's-Gravenhage 1975, p.19.
Het slot van het kranteartikel bevat een verwijzing naar de Amerikaanse speelfilm The exorcist uit 1973 onder regie van William Friedkin, met in de hoofdrollen Linda Blair als het bezeten meisje en Jason Miller als de priester en duivelbanner. De film was gebaseerd op het boek van William Peter Blatty.
De andere zegslieden in het krantebericht zijn Marcel Hulspas en Hans Gerding.
Der Poltergeist in Hause