Een sage (mondeling), vrijdag 01 mei 1903

Hoofdtekst

Lubbert de Jong heb het beleefd dat ie met een wagen van Amsterdam terugkwam, waarin ie kalveren had weg ebrocht, dat op de Durgerdammerdijk een nakend vrouwspersoon achterin den wagen kwam zitten en het heele end meereed. Toen hij thuis was, sprong ze in zee. Hij heb het besturven.
(Uitdam)

SINSAG 0021 - Begegnung mit nackter Nixe    SINSAG 0021 - Begegnung mit nackter Nixe

Onderweg springt een naakte vrouw op de wagen, rijdt mee en springt in zee.

Informant uit Uitdam
In een Franse publicatie beschrijft Bakker deze geschiedenis eveneens: "Un paysan de Uitdam, hameau qui dépend de cette commune, avait conduit des veaux à un village voisin, situé également sur le Zuiderzee. Il revenait, quand soudain une femme nue sauta de l'herbe de la digue derrière lui sur son chariot. Quand il se retourna, elle sauta dans le golfe." (C. Bakker: `Les génies des eaux et le folklore de Broek in Waterland (Hollande)' in: Revue anthropologique 38 (1928) 4-6). Voor een Nederlandse publicatie zie men CBAK0526.
Begegnung mit nackter Nixe (die den Menschen erschreckt und dann ins Wasser springt)

Lubbert de Jong    Lubbert de Jong