Een mop (mondeling), zaterdag 01 maart 1913

Vandaag hoorde ik toevallig weer twee sprookjes.
Een man had een vrouw, die zeer dom was. Hij was boer en wilde graag zijn land bebouwen, maar had geen geld voor zaad. Wel had hij een koe en een kip. Die zou zijn vrouw voor hem markten. Onderweg ging zij bij een bakker aan.
"Wat vraag je voor de koe?" vroeg deze.
Toen noemde zij de prijs voor de kip, waarop de koop dadelijk werd gesloten. Voor de kip vroeg zij verder de prijs van de koe, waarop de bakker natuurlijk niet inging.
Zij gong dus naar de markt, maar zonder dat het haar natuurlijk lukte de kip te verkoopen. In den weeromreis ging zij bij den bakker aan en vroeg of zij daar mocht overnachten, omdat zij met dat beetje geld niet thuis durfde komen.
Zij mocht dat, maar toen zij sliep, begoot de bakker haar met stroop en rolde haar in de veeren.
Wakker geworden, hield zij zichzelf voor een vreemden vogel en vroeg telkens: "Ben ik het nou, of ben ik het niet?"
Thuisgekomen klom zij dus op het dak om te zien of zij vliegen kon. Haar man, haar ziende, hield haar voor een vogel.
Toen riep zij: "Schiet niet, want ik ben het, je vrouw."
Zij klom toen naar beneden en bekende wat gebeurd was.
De man werd kwaad, liep het huis uit en zei: "Ik kom niet weerom, of ik moet er nog een paar vinden die grooter uilskuikens zijn dan jij."
Hij ontmoet dan een vrouw, die met een zeef water in huis draagt om den zon in haar huis te krijgen, daarin niet slaagt en honderd gulden uitlooft voor iemand die haar daaraan kan helpen.
Hij zaagt dan een gat in den muur, en zegt: "Dat is nog grooter uilskuiken dan mijn vrouw", als hij voor zijn moeite de ƒ100 krijgt.
Later ontmoet hij een vrouw die haar man helpt verschoonen, geen gat in het hemd heeft gemaakt en hem dus, bij het rukken en scheuren om het hemd aan te krijgen, veel pijn doet. Ook hier wordt ƒ100 uitgeloofd, knipt hij een gat in het hemd en heeft de derde uilskuiken gevonden, waarop hij maar weer naar huis keert.
(Een variant, opgeteekend uit den mond van een Ilper.)

Onderwerp

AT 1384 - The Husband Hunts Three Persons as Stupid as his Wife    AT 1384 - The Husband Hunts Three Persons as Stupid as his Wife

ATU 1384 - The Husband Hunts Three Persons as Stupid as his Wife.    ATU 1384 - The Husband Hunts Three Persons as Stupid as his Wife.

SINAT 1384 - Der Mann sucht drei Menschen, die ebenso dumm sind wie seine Frau    SINAT 1384 - Der Mann sucht drei Menschen, die ebenso dumm sind wie seine Frau

VDK 1384 - The Husband Hunts Three Persons as Stupid as his Wife    VDK 1384 - The Husband Hunts Three Persons as Stupid as his Wife

Beschrijving

Domme vrouw verkoopt onderweg naar de markt de koe voor de prijs van de kip aan een bakker. Op de markt raakt ze de kip niet kwijt, zodat ze de bakker op de terugweg vraagt te mogen overnachten, uit vrees voor haar man. De bakker begiet haar 's nachts met stroop en rolt haar door veren, zodat ze 's morgens op een vogel lijkt. Thuisgekomen klimt ze op het dak om te kijken of ze kan vliegen. Nadat ze alles aan haar man heeft verteld zegt hij dat hij weggaat, en pas terugkomt als hij een aantal nog dommere vrouwen heeft ontmoet. Hij ontmoet twee nog dommere vrouwen, en gaat naar huis terug.

Motief

H1312.1 - Quest for three persons as stupid as his wife.    H1312.1 - Quest for three persons as stupid as his wife.

Informant uit Den Ilp
Zie CBAK0302.
Strikt genomen komt de boer in het verhaal maar twee vrouwen tegen die dommer zijn dan zijn eigen vrouw.
The Husband Hunts Three Persons as Stupid as his Wife; AT 1385 The Foolish Wife's Pawn

Ilper    Ilper