YPFOE059 - Earst de galgens oan

Een sprookje (boek), dinsdag 26 oktober 1971

Earst de galgens oan
Der wie ris in boer, dy hie syn siel oan 'e duvel ferkocht en doe't syn tiid om wie, kaam de kweade seis om him te heljen. De boer seach him by de doar stean en rôp: 'Sis duvel, ik kom der oan, hear! Ik ferklaaide my krekt, ik bin sa oan jo ta, want it is tiid. Mar ik moat eins earst de galgens oan ha—krij 'k dêr noch efkes tiid foar?' 'Jonge ja', sei de duvel—hy hie op syn manier in luftich sin—'jawis, dû meist earst de galgens oandwaan'.
Mar doe hat dy boer syn libben lang noait gjin galgens wer drotgen. Sadwaande hie de duvel it neisjen.

AT 1187* - Unfinished Work    AT 1187* - Unfinished Work

ATU 1187* - Unfinished Work.    ATU 1187* - Unfinished Work.

Beschrijving

Een boer heeft zijn ziel aan de duivel verkocht. Wanneer zijn tijd om is komt de duivel hem halen. De boer vraagt hem of hij voor hij meegaat nog wel zijn bretels om mag doen. De duivel staat dat toe, maar de boer heeft zijn leven lang nog geen bretels gedragen. De duivel heeft het nakijken.

Ype Poortinga: De foet fan de reinbôge. Fryske folksforhalen. Baarn [etc.], 1979, p. 81

Unfinished Work