SWATER09 - Er uit, dertien!

Een sage (boek), zondag 22 december 1901

ER UIT, DERTIEN!
Op de boerderij van Jurrie Hofman te Broek in Waterland werd vroeger veel gedobbeld. Op een avond hadden ze daar flink gedronken. 't Was een echte braspartij en toen kwamen natuurlijk de dobbelstenen weer voor de dag. Een van de dobbelaars gooide toen met de stenen dubbel zes: twaalf; het hoogste wat je gooien kunt. Een ander werd kwaad en riep toen: "Er uit dertien!" En wat wil het geval? Er vloog een brok van een van de dobbelstenen af, zodat er twee keer een zes en één keer een één, dus dertien, op het dobbelbord lagen. Hij won dus. Ze zeggen wel dat de duvel onder de tafel zat, tenminste na die tijd spookte het op de boerderij van Hofman.

Onderwerp

SINSAG 0905 - "Dreizehn heraus" Mann würfelt mit Teufel    SINSAG 0905 - "Dreizehn heraus" Mann würfelt mit Teufel

Beschrijving

Op een boerderij wordt flink gedobbeld en gedronken. Een dobbelaar gooit twee keer zes, dus twaalf. Een andere dobbelaar roept uit dat hij met dertien wil winnen. Er vliegt een brok van een dobbelsteen af, zodat er twee maal zes ligt en eenmaal een, dus dertien. Sindsdien spookt het op de boerderij.

J.R.W. Sinninghe: Spokerijen in de Zaanstreek en Waterland. Zaltbommel 1975, p.15

"Dreizehn heraus." Mann würfelt mit Teufel