Zo heb ik in Sevenum een verhaal opgedaan.

Vroeger stelde men er op de boerderijen in trots en in vreugde in in het fijne boerenhandwerk. Bij het ploegen moest elke voor die geploegd werd kaarsrecht over het veld liggen. Werd er een perceel grasgemaaid, dan moesten die zwaden mooi recht liggen, en er mocht geen ‘baardje’ gras meer blijven staan. Bij het graanmaaien gold ook dat de schoven mooi recht, met de drift van het gewas en de hokken in rechte rijen kwamen.

Er was een familie in de Hees waarvan de mannen in dit opzicht wel de spits afbeten. Bovendien waren ze erg vindingrijk en buitengewoon sterk. Op zekere dag reden ze met hen tweeën met de lange kar – je had dus vroeger op de boerderijen een lange kar en een slagkar, een korte kar dus, een slagkar waar je op kunt kiepen, maar de lange kar dat was dus voor de oogst – we reden dus met de lange kar naar de Peel om een vracht klot te halen, zware turf. Op een smal veel – veendijkje kwamen ze een boertje tegen met een vrachtje klot op zijn kar. Het was onmogelijk elkaar te passeren, of hoe dan ook om te keren, dat was ook niet mogelijk. Aan beide zijden waren diepe peelputten. Na enig overleg spanden die beide mannen, die naar de Peel voeren dus, uit de Hees, hun paard uit de kar en pakten die lange kar met alles erop en eraan, de een voor bij de boom en de andere achter bij de hoeken, en droegen ze langs die scheve dijkberm, achter die geladen kar om, en zetten ze weer op de weg.

TM 2801 - Sterke man (vrouw)    TM 2801 - Sterke man (vrouw)

Beschrijving

Er was een familie in de Hees waarvan de mannen uitblonken in het fijne boerenhandwerk. Bovendien waren ze erg vindingrijk en buitengewoon sterk. Op zekere dag reden twee van deze mannen met hun lange kar naar de Peel. Op een smal veendijkje kwamen ze een boertje tegen. Het was onmogelijk elkaar te passeren, of hoe dan ook om te keren. Na enig overleg spanden de twee mannen hun paard uit de kar, pakten de lange kar met alles erop en eraan op, en droegen deze langs de scheve dijkberm, waarna ze de geladen kar weer terug op de weg zetten.

Radio-uitzending Vonken onder de As (NOS)

F610 - Remarkably strong man.    F610 - Remarkably strong man.