Een sage (mondeling), december 1976

Hoofdtekst

Er was eens een soldaat die zeer lichtzinnig was en nooit met zijn soldij kon uitkomen. Ook bij de waard stond hij natuurlijk diep in het krijt. Eens had hij zoveel schuld, dat hij in een duistere nacht zijn ziel aan de duivel verkocht, en vanaf dat moment kwam hij geen geld meer tekort. Toen één van zijn kameraden vroeg waar hij zoveel geld vandaan haalde, zei de soldaat: ‘Wacht maar. Ge zult binnenkort ook zoveel geld kunnen krijgen.’ Op een nacht stond de soldaat met zijn kameraad op wacht in de buurt van een grote weg. Toen het bijna twaalf uur was, en de wacht spoedig afgelost zou worden, riep de soldaat die zijn ziel verkocht had, tegen zijn kameraad: ‘Let op, nu komt er geld genoeg.’ En op hetzelfde moment rolden er honderden glanzende geldstukken over de grond. Toen de soldaat zich bukte om het geld op te rapen, klonk er een geweldige donderslag door de stille nacht, gevolgd door een geweldig gegil, en op dat moment was het geld ook weer verdwenen, maar met het geld ook de lichtzinnige soldaat, omdat op dat moment ook het verdrag met de duivel afgelopen was.

Beschrijving

Er was eens een soldaat die zeer lichtzinnig was en nooit met zijn soldij kon uitkomen. Eens had hij zoveel schuld, dat hij in een duistere nacht zijn ziel aan de duivel verkocht, en vanaf dat moment kwam hij geen geld meer tekort. Toen één van zijn kameraden vroeg waar hij zoveel geld vandaan haalde, antwoordde de lichtzinnige soldaat dat de kameraad zelf binnenkort ook zoveel geld zou kunnen krijgen. Toen de lichtzinnige soldaat en de kameraad op een nacht op wacht stonden, rolden er plotseling honderden geldstukken over de grond. De kameraad bukte zich om het geld op te rapen, er klonk een donderslag en geweldig gegil, en toen waren zowel de geldstukken als de lichtzinnige soldaat verdwenen. Het verdrag met de duivel was afgelopen.

Radio-uitzending Vonken onder de As (NOS)

D2188.2 - Person vanishes.    D2188.2 - Person vanishes.

A1433 - Acquisition of money.    A1433 - Acquisition of money.

Commentaar

Een aantal volksverhalen met identificatiecodes van het type VODA_019 heeft verteller Ben Janssen in het jaar 1978 gepubliceerd in de bundel ‘Het Dansmeisje en De Lindepater. Volksverhalen uit Kempen, Meijerij en Peel’, Uitgeverij Corrie Zelen, Maasbree (zie afbeelding).