Een sage (mondeling), xxx (foutieve datum)

Hoofdtekst

- Hebt u ‘t, behalve in uw eigen huis, wel eens elders eh… gevoelens gehad van: hier is wat gebeurd, hier… hier eh… is een extra macht aanwezig of wat dan ook? Of alleen bij u thuis?
- Ja, ik heb ’t wel eens ergens anders gehad. Een huis van dat ik herkende, de hé, ik ben hier nooit geweest en eh… dit ken ik. Wat gek. Ja, een beklemming soms ook, van dit is een naar, akelig huis. Met dit huis heb ik ‘t. Ik vind ’t gewoon hier e…, ik weet niet wat, ’t is… ‘t is een nieuwbouwhuis en ik vind ’t gewoon een beklemmend huis. ‘k Weet niet wat ’t is. Ik kan niet zeggen… kan niet onder woorden brengen. ’t Is hie…
- Ik kom niet graag… ik kom niet graag… ik kom niet graag hier binnen. Als ‘k ’s avonds ben… binnenkomen is vooral akelig. Naar. Of niet akelig, naar… niet… niet prettig. Als ik er eenmaal in ben en alle lichten zijn weer aan, is het ook weer… dan ben ‘k ’t weer vergeten. Maar eh… ik vind ’t niet leuk en zeker niet om alleen thuis te komen, heel gek is dat.
- En in andere huizen hebt u dat niet?
- Nee. Nee.
- U zou u dus af moeten vragen wat hier gestaan heeft vroeger, misschien.
- ‘t Ka… ’t ka… nou, ’t huis is… ‘t is v… wanneer is dit gebouwd? ’t Is… ‘k geloof vijftig of zo. Of tw… ‘k Weet niet precies. ’t Is, nou, echt jongen…
- Toen waren d’r hier weiden of zo?
- Ja, weiden. Ik weet niet wat v… hier onder ligt, maar ja. ‘k Weet ’t niet. Ik vind ‘t altijd erg belachelijk van mezelf dat ik… dat ik dit gevoel heb. Ik zal ook erg blij zijn als ik ooit een ander huis vind. ’t Is hier prettig wonen, omdat ik zo weinig v… weinig huur betaal, dus ik blijf hier, maar ‘k weet ’t echt niet.
- D’r zijn ook voorwerpen op…op een eh… die ik v… prettig vind. Die ik gewoon zie, zeg: o, da’s een lief voorwerp. Op een… bijvoorbeeld op een eh…eh, hoe heet dat… op een beurs… op een eh… “auction”. Dat ‘k denk: goh, da’s een lieve kandelaar. Met kandelaars heb ik dat vaak, denk ‘k: goh, da’s een lieve kandelaar. Dat is… d’r gaat iets prettigs van uit.
- En met mensen dus ook? Nee?
- Nee. Nee. Zou wel makkelijk zijn als ‘k het had. d’ Heb ik niet. Nee, ik geloof niet, nee.

Beschrijving

Huizen en voorwerpen kunnen een bepaald gevoel geven. Dit kan prettig (lief) of niet prettig (akelig, beklemmend) zijn. Een gevoel van herkenning kan ook: een plek die je denkt te herkennen, terwijl je er nog nooit bent geweest.

Maastricht    Maastricht