Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

VODA_027_13

Een sage (mondeling), 1974

Hoofdtekst

…een non, Mair von Fürstenberg, of ik mag hier natuurlijk geen namen noemen, die kwam uit Westfalen. En Westfalen is bekend om z’n eh… spooktoestanden. En die vertelde een keer dat zij logeerde, toen, als jong meisje, in een kast.. o ja… in een kasteel van haar tante. En zij lag daar in een rood hemelbed, ontze… met van die getorseerde eh… balken met ouwe gordijnen die al een beetje aan ’t rotten waren. En zij lag in bed en ze zag spinnen lopen en ze zei: “Oei, spinnen, dat is iets verschrikkelijks.” En ze werd helemaal nerveus, en het was een verschrikkelijk nerveus mens, ongelófelijk nerveus mens. En die werd helemaal draaierig en opeens gaat de deur open en daar komt en hele processie binnen. Een processie van allemaal gezichten die ze herkende. Dat was een overleden grootmoeder van d’r, dat was een tante van d’r, die als heel jong kind gestorven was, dat was eh… n… nog een paar tantes of ooms en die gingen allemaal om haar bed staan. En die zeiden tegen haar: “Jij gaat het klooster in. Dat willen wij, want je bent zo lelijk. Jij moet ’t klooster in. Jij krijgt nooit een man en trouwens, je vindt mannen griezelig.” Nou, waarop z… dat zij niet begreep en ha… zei ze: “Ja maar waarom moet ik het klooster in? Als mijn zusje kan trouwens, waarom kan ik dan niet trouwen?”
“Nee,” zeiden ze “jij gaat ’t klooster in. En je zult gezegend worden.” En toen zijn ze weer weggegaan. Deur uit. En ze is… volgende ochtend stond ze op en zei ze: “Wie hebben hier allemaal in ’t huis gewoond? Ik heb die en die gezien, ik heb die en die gezien, ik heb die en die gezien.”
“Nee,” zeiden ze “dat kan niet, want eh... die tante kun je niet gezien hebben, want die w… spookt in een ander kasteel.” Tante Ada, weet ik veel hoe ze heette. Heeft ze wel gezegd, maar die naam ben ik kwijt.
Ja, dus dat was… ze gaf Duits bij ons, Sacre Coeur.

Onderwerp

SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.    SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.   

SINSAG 0477 - Begegnung mit Geistern.    SINSAG 0477 - Begegnung mit Geistern.   

Beschrijving

Een non werd als jong meisje ‘s nachts bezocht door een processie van overledenen. De overledenen waren allemaal bekenden van haar, zoals een grootmoeder, ooms en tantes. De overledenen vertelden haar dat ze het klooster in zou gaan. Ze moest het klooster in, volgens de overledenen, omdat ze zo lelijk was dat ze toch nooit een man zou vinden en omdat ze mannen griezelig vond.

Bron

Radio-uitzending Vonken onder de As (NOS)

Naam Overig in Tekst

Mair von Fürstenberg    Mair von Fürstenberg   

tante Ada    tante Ada   

Sacré Coeur    Sacré Coeur   

Naam Locatie in Tekst

Westfalen    Westfalen