Een sage (mondeling), 1974

- Nog even niet, nog even niet.
- …diezelfde Mair, Mair von Fürstenberg, die… of in d’r eigen huis, dat weet ik niet, of eh… ergens logeerde, dat weet ik oo…, maar ze liep ’s avonds door de gang naar de wc of… en… in nachtkleding, dat vertelde ze nog d’r bij. En opeens komt ze een vrouw tegen, volledig gekleed, en ze zei: “Huh, wat gek. Ik wist niet dat d’r nog meer mensen logeerden. Of dat d’r gasten waren, dat w… niet gezien.” En ze praat die vrouw aan, die vrouw glimlacht en loopt verder. Dus zij gaat verder, d… doen wat ze wilde doen en loopt terug, komt weer die vrouw tegen, maar in volledig andere kleding, maar g… ze was tastbaar, bij wijze van spreken. Waarop die vrouw alleen zegt: “Raak me niet aan.” Maar ze zei…ze had ook helemaal niet de bedoeling om d’r aan te raken en ging weer terug naar d’r kamer. Nu, ze vertelde ’t de volgende morgen van: “Wie logeert hier en…?”, hè “…wie, wie, ja, ik heb die helemaal niet gezien. Wie, wie is dat?” en “Ik wil graag we… Mag ik d’r mee kennis maken? Maar waarom mag ik ’r niet aanraken?” En iemand zei: “Ik weet ’t echt niet, hoor. Je… ik zou ’t je niet kunnen zeggen. Hoe zag ze d’r uit?” En ze beschrijft die vrouw met ehm… zwarte haren, blauwe ogen en een eh… rooie jurk aan. En de tweede keer had ze een blauwe jurk aan. En slank eh…, een mooie vrouw. “Och!” zeiden ze allemaal “Och, heb je die gezien, heb je die gezien? Dat was tante Amalia. Die is al twintig jaar dood.”

SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.    SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.

SINSAG 0477 - Begegnung mit Geistern.    SINSAG 0477 - Begegnung mit Geistern.

Beschrijving

Een vrouw overnacht in een kasteel en loopt ’s avonds in nachtkleding over de gang, op weg naar het toilet. Ze komt een andere, volledig geklede, vrouw tegen. De vrouw glimlacht. Op de terugweg van het toilet komt ze weer diezelfde vrouw tegen, alleen heeft ze nu andere kleding aan. De vrouw zegt alleen: “Raak me niet aan.”
De volgende ochtend vraagt ze wie die vrouw was die ze ’s nachts op de gang tegenkwam. Het blijkt tante Amalia te zijn die al twintig jaar dood is.

Commentaar

De hoofdpersoon, Mair von Fürstenberg, is een non uit Westfalen, Duitsland van wie de vertelster als kind Duitse les kreeg. Zie ook VODA_027_13.

Mair von Fürstenberg    Mair von Fürstenberg

tante Amalia    tante Amalia