KEUNING001404 - duivelbanners

Een sage (mondeling), dinsdag 17 april 1962

[duivelbanners]
R. helle in sekje turven. Doe 't er thús kaem, wierne der allegearre katten om 'e doar. hy mar goaije mei de baelders, mar hy koe noait ien reitsje.
Hy hie ek in skiep, dat wier siik. Hy tocht, dat it bitsjoend wie. Mar hy gong nei de slachter en frege him, ôf er komme woe, om it bist to slachtsjen. Dy kaem en seach it bist lizzen. Hy goaide hwat guod yn it hok en sei: "Nou moatte wy earst mar effen yn 'e hûs om in kopke kofje."
Doe gyngen se wer nei it hok en doe sei de slachter:
"Jouw it skiep mar ris hwat iten."
R. en har seagen raer op. Hy wier dochs kaem, om it bist to slachtsjen! Mar sy diene, hwat de slachter sei. It bist kaem oerein en sei: "Bé!" en wier wer sa soun as in fisk.

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek

TM 3102 - Belezer geneest mens of dier    TM 3102 - Belezer geneest mens of dier

SINSAG 0608 - Andere Begegnungen mit Hexentieren.    SINSAG 0608 - Andere Begegnungen mit Hexentieren.

SINSAG 0750 - Andere Zauberei.    SINSAG 0750 - Andere Zauberei.

Beschrijving

Katten die om het huis lopen zijn onraakbaar. Man meent dat zijn zieke schaap is betoverd, en wil het laten slachten. De slager gooit iets in het hok van het schaap, en zegt na een poosje dat het schaap iets te eten moet krijgen. Daarna komt het schaap gezond overeind.

Collectie Keuning, verslag 14, verhaal 4 (Archief Meertens Instituut)

Noordbergum: tot 1930 was naam Bergumerheide