Een sage (mondeling), vrijdag 10 december 1965

Enne dan kwamen 't s-avonds de vrijgezellen, dat was ook een vrijgezel die smid, en dan kwamen die 's-avonds daar bij-elkaar en dan zaten die daar zich wat te vertellen. Ja, over de mensen van Eijs en zo dan, hè. Enne,.... als ze dan daar zaten te vertellen, dan kwam altijd een zwarte kat en die ging altijd op het aambeeld zitten. Ja, en dan ging..... ja, als die uitverteld waren, dan ging die kat weg en dan gingen de jongens naar huis, hè.
Maar,........ de volgende dag wist het hele dorp wat daar 't 's-avonds verteld was en toch was er niemand van de jongens die de mond had opengedaan.
Toen zei de smid, als die kat nog eens komt dan verbrand ik haar de mond.
Zo gezegd, zo gedaan.
En toen de andere dag, toen kwam daar zo 'n oude vrouw, en die had een doek om de mond gebonden, zo. Toen had de smid gezegd, maar m'n lieve madam wat is met U gebeurd?
Ja, had ze toen gezegd, als U dat katje goed had gekend, dan had U haar snoetje niet verbrand.

Onderwerp

SINSAG 0640 - Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen.    SINSAG 0640 - Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen.

Heks is verwond nadat snoet van zwarte kat is verbrand.

Collectie Brouwers, verslag 28, verhaal 1 (Archief Meertens Instituut)