Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

BROUWERS003007

Een sage (mondeling), woensdag 15 december 1965

Hoofdtekst

Ja, wat je daar allemaal hoorde.......
Als daar ergens iets kwam....van een kind of zo-iets, hè,..... en dan die vrouw...........Die was eerder niet bekend geworden.....
Vroeger weet U, waren toch van die tuiten aan de huizen....vroeger aan die oude huizen waar het schrobwater uitliep, hè. En op die bewuste plaats werd iets geboren en toen was altijd van buiten een kat aan het proberen, he, om aan bloed te komen hè, zullen we maar zeggen hè, maar ze was er ook aan gekomen. En toen die man hè, daar, had die kat...... een trap gegeven zodat die een poot gebroken had. En toen de dag erna.......en niemand kende die heks, en toen de dag er na, toen kwam die vrouw en die had een doek om de hals hè, en die heette vrouw X hè, en een arm gebroken hè, en toen kende haar heel Stokkem, hè. En die had de mooiste praat om te praten met alle lui waar zoiets moest gebeuren, zoiets voorviel, wat........waar iets jongs moest komen, hè, dan kon ze zich niet......... die kon ze... dan wist ze niet welke mooie praat ze verkocht om aan die vrouwen te komen, hè, en ten lange leste konden ze haar.
En toen waren er daar, zeker vier a vijf van die heksen
En op die plaats waar dat ook gebeurd was, dat waren bekenden van ons, die heeft een arm gehad.... toen was hij al twintig jaar, hè die bloedde altijd, hè, daar bloedde altijd etter uit. 't Was abnormaal he, abnormaal, hè, ze konden naar toe gaan waar ze wilden 't hielp allemaal niets. Niks hielp.
En daar waren er ook nog velen, hè, schelen hè, .........ook zoveel scheelder dan scheel, hè, ook. Enz. Enz. hè. Zo bleef dat daar duren tot die dood waren, toen was het afgelopen.
--------------
plaats van handeling: Wijlre

Onderwerp

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek   

SINSAG 0640 - Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen.    SINSAG 0640 - Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen.   

Beschrijving

Nadat kat die rond huis loopt, is geschopt heeft vrouw gebroken arm; jongen blijft bloeden ondanks hulp.

Bron

Collectie Brouwers, verslag 30, verhaal 7 (Archief Meertens Instituut)

Naam Overig in Tekst

X    X   

Naam Locatie in Tekst

Stokkem    Stokkem   

Plaats van Handelen

Stokkem    Stokkem