Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

VODA_037_14

Een sage (mondeling), dinsdag 18 juli 1972

Hoofdtekst

Dat is West, dat is half bij Grolle. A je van Beltrum naor Grolle gaot en dan ha je daor zo’n busken, achter Halfweg. En da hedd’n vroeger heb doar witte wiefkes innezetten. En doar was een man en dat is enen Mentiken wes Arend. En hij heeft vroeger ook op pèrden ‘ereden. En die had een peerd bee zee ‘ehad… en die wiefkes, die witte wiefkes, die hebben ook een peerd natuurlijk, om te rieën vroeger. En… die kr… die kreeg toch ruzie met en toen zeg uh… Moar deze ruzie was zo groot toen motte wel gaon vlucht’n. En toe heb ze ‘m nog naogeschreewd, hè: “binnenkort zol het het haarspit, uh bij juun doar doar den achterdeur” of de nendeure, kun je ook zeggen, “vliegen hè. En doar zal het gebraadte van oe aankommen.” Zie… En… noe heeft iet kedaan wa ze zeeën vaker dat ah je wa op un nendeur komt nog bie enen boer, besteed er middelen in ie grote… in ie grote deur’n. En dan stee d’r zo’n bezunder teken op. En dat teken moet nog doar van heer komen.

Beschrijving

Een man krijgt ruzie met witte wieven en moet vluchten. Er wordt aangeraden een teken (zandloper) op de achterdeur of middeler te zetten.

Bron

Radio-uitzending Vonken onder de As (NOS)

Commentaar

De achternaam van de verteller is onbekend. Er is alleen bekend dat zijn voornaam Dorus is en dat hij uit Beltrum komt.

Het teken op de deur is, conform aantekeningen, een zandloper.

Uit handgeschreven aantekeningen blijkt dat dit verhaal mogelijk is uitgezonden in het programma Vonken onder de As (NOS) op de volgende datum: 24-01-1973.

Grolle is Groenlo in dialect.

Naam Overig in Tekst

Arend Wentink    Arend Wentink   

Naam Locatie in Tekst

West    West   

Grolle    Grolle   

Groenlo    Groenlo   

Halfweg    Halfweg   

Plaats van Handelen

Halfweg    Halfweg