FBECK0229_0229_272 - Doden komen terug wegens een niet volbrachte gelofte

Hoofdtekst

Ze hebben mij eens verteld dat ze te Zepperen met drieën aan 't dorsen waren. In die tijd werd de hele oogst nog met de vlegel gedorsen, dat was werken, hé, dat kunnen ze niet meer nu, en dat duurde de hele winter door. En ene van die mannen had al twee dagen daar iets gezien en toen hij beter keek, zag hij daar een manneke op een balk zitten en dan was het weer weg. Toen zei hij dat de derde dag tegen de twee anderen, maar die zagen niets, maar ene zei: 'Daar heb ik nog al van gehoord, ge moet eens naar de 'Monnebruurs' gaan.' En de 'Monnebruur' deed hem te biechten en te communie gaan, dan kon hij spreken tegen het manneke. Toen hij dat gedaan had, zag hij hem weer en toen ging hij aan een ladder op en hij vroeg wat hij hebben wou. 't Manneke zei: 'Ge moest eens voor mij naar Scherpenheuvel beeweg gaan' en toen was het weg. En toen die daar van de ladder kwam, viel daar een 'moalesdoek' op de grond en daar stonden een duim en vier vingers in gebrand. Dat was ene die 'hem' een beeweg voorgnomen had en die niet gedaan had en eerder mocht die niet binnen in de hemel.

Onderwerp

SINSAG 0402 - Die versäumte Wallfahrt (Messe, Gabe)    SINSAG 0402 - Die versäumte Wallfahrt (Messe, Gabe)

Beschrijving

In Zepperen waren drie mannen graan aan het dorsen. Een van de mannen had al twee dagen een klein mannetje op een balk zien zitten, dat verdween wanneer hij dichterbij kwam. De derde dag vertelde de man het aan de anderen, maar die zagen niets. Ze raadden de man aan om eens naar de Monnebruurs te gaan. Een pater liet de man biechten en te communie gaan en droeg hem op om de volgende keer aan het spook te vragen wat het wilde. De volgende dag antwoordde het mannetje: "Je moet voor bij op bedevaart gaan naar Scherpenheuvel." Daarop viel er een zakdoek op de grond, waarin een duim en vier vingers in gebrand stonden. Het mannetje had ooit beloofd om op bedevaart te gaan, maar omdat hij zijn belofte niet was nagekomen, mocht hij niet binnen in de hemel.

F. Beckers, Leuven, 1947

1.4 Luchtgeesten