MDREE0490_0490_2955 - Door de mare rondgeleid

Hoofdtekst

In Heur (= Diets-Heur) was een aan 't kneje (= kneden). Ineens blijf(t) ze stilstaan aan de mauw. De boerin he(ef)t pastoor van Heur doen afkomen en die zei: 'laat haar maar stil en probeer maar nie terheen (= schenk er maar geen aandacht aan), anders dan valt ze uiteen.' En ze lieten haar staan; toen kwam ineens een bien (= bij) het bakkes (= bakhuis) ingevlogen. Ze ronkte en vloog ineens aan hare mond in; toen begon ze weer opnieuw te kneje. Toen was ze terug van maar te gaan spelen. Dat was zo as zje dat ineens op oech (= U) kreeg van maar te gaan spelen, dan moes(t) zje voertgaan.

Beschrijving

In Diets-Heur was een meid brood aan het kneden. Toen de meid opeens stokstijf bleef staan, ging de boerin de pastoor roepen. Die sprak tot de vrouw: "Laat het meisje maar staan en schenk geen aandacht aan haar". Even later kwam er een bij naar binnen gevlogen. Nadat de bij in de mond van de meid was gevlogen, begon het meisje weer te kneden. Ze was weggeweest omdat ze voor maar moest gaan spelen.

M. Dreezen, Leuven, 1967

1.5 Plaaggeesten