WACHT0104_0104_3295 - Terugkerende dode verlost door bedevaart

Hoofdtekst

Achter Ter Waarden, daar ligt een stuk grond van Mometjes Tinuske, zegden de mensen toen. En daar stond een huisje op en daar woonden twee oude menskes in. Mijn moeder kreeg geld van de openbare onderstand en ze bracht die menskes elke dag 's noenens soep in een marmietje. Die vrouw is gestorven en de mensen hadden niks. Toen kreeg ze een hemd van kapelaan Duizends en dat hemd had een schone kraag en daar stonden streepjes in of zo maar die man zag daar letters in. Toen had de vrouw haar doodskleed. Een tijdje daarna kwam de man af en hij zei dat zijn vrouw terug verscheen en dat ze dat hemd aanhad met die letters in die schone kol. Als hij ze dikwijls genoeg gezien had, vroeg hij wat hij moest doen en zij zei dat hij naar Scherpenheuvel op bedevaart moest gaan. Op een morgen kwam die oude mens af voor zijn boterhams en hij ging te voet naar Scherpenheuvel. En daarna zei hij: ' Zeleven, zeleven, zeleven heb ik ze niet meer gezien.'

Onderwerp

SINSAG 0402 - Die versäumte Wallfahrt (Messe, Gabe)    SINSAG 0402 - Die versäumte Wallfahrt (Messe, Gabe)

Beschrijving

Een oud echtpaar woonde in een huisje op een stuk grond van Tinuske M. Toen de vrouw gestorven was, zorgde de kapelaan voor een mooi doodskleed met een speciale kraag. Een tijdje later zag de weduwnaar zijn vrouw verschijnen in dat doodskleed. Het spook vertelde de man dat hij naar Scherpenheuvel op bedevaart moest gaan. Nadat de man dat had gedaan, heeft hij de geest van zijn overleden vrouw nooit meer gezien.

W. Achten, Leuven, 1971

1.4 Luchtgeesten