YPFOE433 - Dit ha'k fergees

Een mop (boek), woensdag 21 februari 1973

Dit ha 'k fergees
Der wie ris in timmerfeint, dy koe min in herberch foarby komme. Hy sei by himsels, dat liket doch ferdealde mâl Ik wol ris sjen, oft dat ek oars kin!
Hy wie wer ris ûnderweis en doe wedde er mei himsels om in buorrel: as ik mei de rjochterfoet foar de herberchsdrompel kom, dan haw ik it ferlern en stek ik oan. Mar as ik der mei de lofterfoet foar kom, dan gean ik foarby en dan haw ik it wûn.
Sadwaande begûn er hûndert meter foar de herberch al. By alle stappen sei er: 'Foarby—oan. Foarby—oan . . .'. Hy wie fortúnlik: hy kaam mei de lofterfoet foar de drompel. Hy sei tsjin himsels: 'Dat ha 'k wûn fan mysels! No nim ik him ek dalik mar op!'
Hy yn 'e jachtweide en dat wie: 'Kastlein, foar stoer jenever en in pypfol tabak. Dit ha'k fergees!'

Onderwerp

VDK 1703A* - Een drinker kan de kroeg links laten liggen; daar neemt hij eentje op    VDK 1703A* - Een drinker kan de kroeg links laten liggen; daar neemt hij eentje op

Beschrijving

Een timmerknecht kan de herberg niet links laten liggen. Hij wil dit veranderen en wedt met zichzelf voor een borrel dat als hij met de rechtervoet op de kroegdrempel komt, hij verloren heeft en naar binnen gaat. Is het de linkervoet dan gaat hij voorbij en heeft hij gewonnen. Hij heeft geluk en komt met de linkervoet op de drempel en wint. Als overwinning neemt hij een borrel in de kroeg.

Ype Poortinga: De foet van de reinbôge. Fryske folksferhalen. Baarn (etc.) 1979, p.405

Een drinker kan de kroeg links laten liggen; daar neemt hij eentje op