TAMB048 - De Geest van Ian Tamboer.

Een mop (kluchtboek), 1659

De Geest van Ian Tamboer.
Ian Tamboer, Gheestigh Acteur van de Schouburgh t'Amsterdam, by elck voor een Geest beroemt zijnde, wierd op de klanck van dese Faam eens van drie Moffen versocht, also ze hem om zijn gheestigheyt wel eens wilden sien, vraeghende dan, aen hem self, of Ian Tamboer t' huys was, so antwoordde hy haer met een staadige tronie, ja, hier is de Man self. En als ze hem langh ghenoegh ghesien hadden, vaeghden-ze hem oft hy haer oock een bruylofts-dicht toe konde stellen? Ja, seyde hy. En hem beduyt hebbende, hoe hy t gedicht moesten maken, so seyde hy haer, dat-ze morghen souden weer-komen. Neen, seydend anderen, wy moesten 't in een half uur hebben. Zeer wel, seyde hy. En dewijl hy veelderhande rollen van kluchten en Commedien in t hooft heeft, so schreef hy haer metter haest een hondert regels voor, het welck haer seer verwonderde, [p. 32] segghende al ondertusschen: dat 's by gort Geestigh: slapperment die kaerel is gaau, en hy haer isser wesen latende, maeckte een end, en gaf t haer over. Zy dan, vraeghende hem, hoe veel geld hy moest hebben, kreghen ten antwoort. Een Ducaton. Uw' groote geest, seyden zy, is' er ten minsten vier waard, Seer wel, seyde hy, en soo veel ontfangen hebbende waren weder-zijds wel in haer schick. Doch de Geest, die hy haer toonde, sagense niet, maer die was so veel waard, als den loon, die hy voor 't gedicht ontfangen had.

Beschrijving

Drie Duitsers vragen aan Jan Tamboer of hij een bruiloftsgedicht voor hen kan schrijven. Hij ontvangt voor het lange gedicht vier dukaten, maar de Duitsers hebben niet door dat het een humoristisch gedicht is.

Bron

Jan Pietersz. Meerhuysen, De geest van Jan Tamboer of Uytgeleeze stoffe voor de klucht-lievende ionckheydt, Amsterdam, 1659, drie delen

Jan Tamboer    Jan Tamboer

Duitsers    Duitsers