Een mop (kluchtboek), 1554

Van den schilders.

Die .CXCI. cluchte.

Een costelijcke meester was in eene stat die seer overal vernaemt was. Ende daer was een ander meester, verre van hem, in een ander stadt, die oock seer vernaempt was. Ende dese hadde lust den anderen te sine, wattet toch voor een man van persoon ware, ende oock om synder conste te siene. Ende troc hem nae ende vant hem wercken in der kercken. Ende schilderde daer Onser Vrouwen Bootschap seer costelijck. Die ander meester gruete hem ende coute met hem, maer hi en openbaerde hem niet. Die meester ginc thuiswaert eeten. Doen clom de ander op die stellagie ende schilderde den enghel GABRIËL een vliege aen syn voorhooft ende ginck wech. Als die meester wederomme quam, so sach hi die vlieghe aen syn voorhooft ende sloech metter handt daernae, maer si en wouden niet wijcken. Doen sach hy wel dat die meester in de weer geweest was, dye tevoren by hem gheweest hadde, ende dede hem soecken, maer hy en was niet te vinden.

Beschrijving

Een meesterschilder wilde een collega ontmoeten en bezocht hem zonder dat hij zich bekendmaakten. Ze praatten wat, en toen de schilder weer wegging, schilderde hij een vlieg op het schilderij waar de ander mee bezig was. Toen de andere de vlieg zag, wilde hij hem doodslaan. Toen hij erachter kwam dat het een geschilderde vlieg was, wist hij dat zijn bezoeker ook een meesterschilder was geweest. Hij wilde hem zoeken, maar hij bleek onvindbaar.

Bron

H. Pleij, J. van Grinsven, D. Schouten & F. van Thijn: Een Nyeuwe Clucht Boeck. Een zestiende-eeuwse anekdotenverzameling. Muiderberg 1983.

Bron: Pauli, Schimpf und Ernst 411

Onser Vrouwen Bootschap    Onser Vrouwen Bootschap